Vánoční zdravé vegetariánské menu I.
- bramborový salát bez vajec, brambor a majonézy
- uzený tempeh na sladěnce nebo-li tempeh “na medu”
- zelenina a tofu obalovaná v hrašce
- doporučujeme ještě přidat kvašenou zeleninu, kousek zeleného (list salátu apod.) a strouhanou ředkev (pomáhá trávit smažené)
Nákup
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- šálek dýně na kostičky (není nutná)
- asi 500 g polentového knedlíku, lepší je kupovaný
- 2x tofunéza
- asi 8 kyselých okurek
- hrášek a kukuřice, pokud je používáte do salátu
- olej, sůl, umeocet
- 1 uzený tempeh
- sladěnka
- hraška (nebo bílá mouka s vodou)
- tofu
- zelenina na obalování (cibule, květák, brokolice…)
- kvašená zelenina
- Vše se dá připravit zároveň při jednom vaření, bude vám to trvat cca 40 – 60 minut podle toho, pro kolik osob budete vařit a kolik toho dokážete usmažit najednou.
- Začněte podušením zeleniny do salátu. Připravte si salát z kvašené zeleniny a strouhaného daikonu, stačí pro každého pár lžic. Připravte si těstíčko (hrašku) na obalování zeleniny a umyjte a připravte zeleninu na obalování. Dokončete “bramborový salát” a rozpalte olej naplno. Postupně smažte tofu a zeleninu a hotové kousky dejte odkapat na ubrousek a můžete podávat.
- Pokud nechcete mít salát teplý, i když tak chutná opravdu nejlépe, připravte si ho hodinu předem a dejte vychladit do lednice.
Vánoční zdravé menu II. s rybou
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- bramborový” salát bez vajec, brambor a majonézy
- ryba, kterou máte rádi (kapr, pstruh…)
- doporučujeme ještě přidat kvašenou zeleninu, kousek zeleného (list salátu apod.) a strouhanou ředkev
Nákup
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- šálek dýně na kostičky (není nutná)
- asi 500 g polentového knedlíku, lepší je kupovaný
- 2x tofunéza
- asi 8 kyselých okurek
- hrášek a kukuřice, pokud je používáte do salátu
- olej, sůl, umeocet
- ryba podle vaší preference
- trochu kmínu, sůl, olej
- citrón, bylinky…
Postup při vaření Vánočního zdravého menu s rybou
- Vše pokud máte nakoupeno stihnete do 60 minut. Pokud máte rádi salát studený, začněte “bramborovým salátem”. Jestli vám ale mohu poradit, zkuste ho pro jednou teplý, opravdu je to lahůdka a teď v zimě to určitě ocení i vaše trávení.
- Pokračujte rybou, doporučuji pečenou v troubě. Kapra stačí rozpůlit na dvě půlky, nebo na porce, pekáček vytřít olejem, kapra osolit, trochu pokapat citrónem a posypat drceným kmínem. Pečte asi 30 minut na 180°C. Jiný druh ryby lze udělat podobně, u pstruha jsou dobré bylinky v břichu ryby a vynechat kmín, ale záleží na vás.
- Když je ryba v troubě, začněte chystat teplý “bramborový salát”. Zeleninu dejte rozdusit a vařit, nakrájejte si okurky, nachystejte zbylé ingredience. Připravte si i kvašenou zeleninu jako ozdobu na talíř, ta by v zimě neměla nikdy chybět.
Dobrou chuť a krásné Vánoce vám přejí Helena a Eva
P.S. Napište nám, jak se vám netradiční štědrovečerní večeře vydařila a co na to okolí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Toz teda předvánoční nácvik proběhl s vyznamenáním, salát jsme měli už moooooockrát, rybku jsme obalili v těstíčku z hrašky a strouhance a příloha strouhaný daikon s kimchi , mnáááám ❤️ děkujeme
Když kliknu na bramborový salát ve vánočním menu II s rybou tak se mi zobrazí recept na koprovou omáčku. To bude asi nějaká chyba. Je tedy bramborový salát stejný pro vánoční menu bez ryby i s rybou ? Nebo je ten druhý bramborový salát v něčem jiný?