Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Smažená kurkumová rýže s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim

Tuto vietnamskou specialitu miluje celý svět. Pojďte si ji uvařit doma zdravě – bez vajec. Je to výborná rychlovka!

Ingredience
na 1 porci
  • uvařená basmati nebo jiná rýže
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/3 natural nebo uzeného tofu
  • 1 mrkev
  • hrst hrášku
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • mandle nebo kešu oříšky (nemusí být)
  • na dochucení: 2 lžíce shoyu, 1 lžíce octa (nejlépe kokosového nebo rýžového, ale může být i umeocet nebo balzamiko), 1 lžíce sladu, špetka čili

Během dvaceti let hledání cesty k lepší postavě a zdraví jsem vyzkoušela všechno možné i nemožné a nic nefungovalo. S...

Jak na smaženou rýži s tofu
  1. Uvařte si rýži. Na tento recept je nejlepší si ji uvařit den předem.
  2. Na suché pánvi nebo na kapce oleje si opražte loupané mandličky nebo kešu oříšky.
  3. Rozdrobte natural tofu (do klasické smažené rýže se dává vajíčko a rozdrobené tofu ho nahrazuje) nebo ho nakrájejte na kostičky.
  4. Nakrájejte si mrkev na sirčičky, zázvor na drobné kostičky a šalotku na drobné půlměsíčky nebo kostičky.
  5. Rozpalte si na pánvičce 1 lžíci oleje a přidejte rozdrobené tofu.
  6. Chvíli restujte a přidejte rýži, kurkumu a případně špetku “vajíčkové” soli (černá himalájská sůl kala manak).
  7. Restujte 3 minuty.
  8. Poté dejte do misky stranou.
  9. Na pánvičku dejte další lžíci oleje a přidejte šalotku a restujte.
  10. Poté přidejte mrkev, hrášek, zázvor, osolte špetkou soli a dolaďte špetkou chilli (nemusí být).
  11. Vše dobře orestujte, ale zelenina musí zůstat křupavá.
  12. Přidejte rýži s tofu a vše dobře promíchejte.
  13. Zalijte zálivkou z ingrediencí na dochucení. Promíchejte a ochutnejte. Případně ještě přidejte dochucovadla dle chuti.
  14. Vmíchejte pražené oříšky.
  15. Podávejte posypané čerstvými natěmi.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte nesójové tofu,např. cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou, pohankovou nebo cizrnovou omáčku tamari nebo více soli namísto sójové omáčky shoyu.

Obměna

  • Do tohoto receptu je výborný i pórek, zelí, kadeřávek, klíčky, paprika, brokolice, květák, mangold, špenát a žampiony nebo houby shitake.
  • Místo tofu se dobře hodí i tempeh, jen chuť bude trošku jiná. Dá se zvolit i uzená verze tofu nebo tempehu.
  • Místo rýže se hodí i quinoa, kuskus, bulgur nebo kroupy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Opravdu vynikající jídlo 😍

Katarina
6. 6. 2024

Neskutocne chutny a pritom jednoduchy recept – dakujem!❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.