Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Smažená rýže s kadeřávkem a mangoldem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Oblíbená rychlovka na večeři nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Velmi variabilní a vždycky potěší.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky uvařené rýže (650 g)
  • 1 červená cibule
  • 3 listy kadeřávku
  • 2 listy mangoldu
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka
  • voda

Na Jíme Jinak jsem narazila, když jsem hledala možnosti, jak jíst bez masa, mléka a cukru a přitom chutně a aby mi ni...

Jak připravit rychlou večeři z rýže a zeleniny

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, u kadeřávku vykrojíme tuhý řapík a listy pokrájíme na malé kousky, mangold pokrájíme na drobné proužky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibuli, posolíme a krátce orestujeme. 
  3. Přidáme mangold, kadeřávek, zastříkneme sójovou omáčkou a také krátce orestujeme. Prohazujeme na pánvičce pomocí obraceček.
  4. Po chvíli přidáme rýži a opět prohazujeme. Pokud se přichytává, podlijeme jen malinko několika lžícemi vody a společně prohřejeme. S vodou to ale nepřeháníme, chceme mít rýži i zeleninu spíš křupavou než kašovitou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Já používám nepřilnavý wok, takže nepotřebuji podlívat, pokud se vám zelenina chytá k pánvi, přidejte ještě trošičku vody.
  • V tomto receptu je použita dlouhozrnná rýže natural. Skvěle se hodí jakékoli druhy celozrnné rýže, my máme moc rádi jasmínovou a basmati.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari, ne shoyou.
  • Pro verzi bez sóji více osolte na začátku a buď zcela vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. 

Obměna

  • Pokud potřebujete chuťově výraznější pokrm, přidejte do rizota dvě tři lžíce lahůdkového droždí nebo rostlinnou smetanu či kokosové mléko.
  • Místo rýže můžete použít jiné už uvařené obilí, které máte po ruce.
  • Můžete přidat koření nebo bylinky, pokud se jedná o hlavní jídlo. V našem případě šlo o přílohu k výrazné indické omáčce, proto zde koření nebylo použito.
  • Zeleninu použijte podle aktuálních zásob a chutí, dobu tepelné úpravy pak podle toho upravte.

Děti

  • Vhodné pro děti cca 1,5 roku, ale ubereme olej, sůl a sójovou omáčku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

64 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Rizoto s mandlovým krémem

Krémové, lahodné a na přípravu nenáročné rizoto z několika lehce dostupných ingrediencí.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.