Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Smažené bedly

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Bedlové řízky děláme v sezóně rádi a na mnoho způsobů. Toto je jednoduchá smažená verze.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 čerstvé bedly
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička hořčice
  • olej na smažení
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku cizrnové/hrachové mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka pepře

Bára jí jinak už od dětství, jak jste si mohli nedávno přečíst v jejím příspěvku. Nejí už řadu let maso, časem vynech...

Jak připravit smažené bedly

  1. V misce smícháme vodu, sojovou omáčku, hořčici, mouku a koření. Vodu přidáváme podle savosti mouky posupně, až připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice.
  2. V pánvi rozpálíme větší množství oleje, aby bedly měly v čem plavat.
  3. Bedly zbavíme nožiček a máčíme je těstíčku tak, aby se hezky obalily a spodní část byla pěkně nasáklá.
  4. Obalené kousky rychle vkládáme do rozpáleného oleje. Pozor, bude pěnit a bublat!
  5. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Pokud máte příliš velké klobučky, překrojte je na poloviny nebo čtvrtky, aby se vám vešly do pánvičky.
  • Místo hrachové či cizrnové mouky a koření můžete použít koupenou směs pod názvem Hraška (ochucená směs hrachové mouky, seženete ji ve zdravé výživě).
  • Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou.
  • Vodu a mouku míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.
  • Protože smažené bedly jsou mastné, doporučujeme k nim přidat dostatek zeleniny, ideální i nějakou formu ředkví kvůli trávení tučného jídla.

Obměna

  • Nemáme-li hrachovou či cizrnovou mouku, můžeme použít mouku obilnou. Já osobně preferuji pohankovou.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud ale máte menší dítě a běžně jí smažené hranolky, řízky apod., bez obav mu naservírujte smažené bedly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Do těsta jsem přidala suš.medv česnek, trochu kari a papriky (neměla jsem shoyu), moc dobré těstíčko, krásně vonělo po hořčici 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.