- 1 hrnek vařených jahel
- špetka soli
- pár lžic horké vody
- pár lžic pohankové mouky
- olej na smažení
Jak připravit placičky z jáhel
- Jáhly propereme ve studené vodě a vaříme v poměru 1:3 s troškou soli do vyvaření vody.
- Takto uvařené jáhly zaprášíme pohankovou moukou, promícháme a mokrýma rukama tvoříme placky, které klademe do rozpáleného oleje.
- Podle tloušťky smažíme krátce po obou stranách do zlatavé barvy.
- Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Těsto musí být tuhé, aby se nám placky při smažení nerozpadaly a plamen necháme běžet na plno.
- Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.
Obměna
- Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí.
- Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.
- Můžeme použít koření (kmín, majoránka, česnek atd.), přidat semínka (na fotce placky, do kterých jsme přidali sezamové semínko), mořské řasy nebo strouhanou zeleninu.
Děti
- Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dělám je často ze zbytku jahel, někdy samotné, někdy s přidáním bylinek a koření. Když je nechám jen tak, bez komentáře, na stole, sbaští je většinou můj muž. Můžu být ráda, když jich na mě pár zbyde. Kdybych ale přidala komentář o tom, z čeho jsou, ani by se jich nedotkl a zbyly by na mne všechny🤣.
Měla jsem zbytek rýže s jáhlami. Přidala jsem pesto z medvědího česneku a placky byly naprosto luxusní. Mňam