Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Smetanová čočka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka

I obyčejná čočka může být chutná a nám tato verze hodně chutnala. Věřím, že nezklame ani vás.

Ingredience
2 porce
  • 120 g celé červené čočky
  • 1 mrkev
  • kousek pórku
  • malá červená cibule
  • olivový olej
  • 1 zarovnaná lžička černuchy (černý kmín)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušených kari listů
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka papriky
  • 1 špetka sušeného zázvoru
  • pepř podle chuti
  • 1 zarovnaná lžička garam masaly
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • 300 g mandlového mléka 

Alena je aktivní maminka dvouletého syna, která rozhodně neměla problémy s váhou. Myslela, ž...

Jak připravit smetanovou čočku

  1. Uvařte čočku.
  2. Nasekejte pórek, mrkev a cibuli.
  3. Do pánve dejte olej, černuchu, kari listy, prolisovaný česnek a nasekanou zeleninu. Osmahněte.
  4. Přisypte papriku, garam masalu, kurkumu, krátce osmahněte a podlijte trochou vody. Vařte několik minut.
  5. Do pánve přidejte uvařenou čočku, mandlové mléko, pepř, zvyšte teplotu a dovařte.
  6. Podávejte posypané petrželkou a pokapané citrónovou šťávou pro zlepšení vstřebávání železa.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Podávejte s jakoukoliv obilovinou.
  • Nevynechte citrónovou šťávu.
  • Mandlové mléko musí být samozřejmě neslazené a neochucené.

Obměna

  • Snažte se nevynechat koření, popřípadě nahraďte vaším oblíbeným.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Přidávám se ke Zdeně, měli jsme včera..👍

Vierko, bylo to výborné. Dávám si do oblíbených receptů. Dekuji 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čirok s dary podzimu

Podzim je moje oblíbená sezóna. Barevný, melancholický, plný báječného ovoce a zeleniny. Stačí je vzít a donést je do kuchyně. Můj syn mi přinesl pytel kaš...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Fazole se zeleninou v jemné kešu omáčce

Fazole jsou vždycky skvělá volba. Připravte je spolu se zeleninou v lahodné krémové omáčce a zaručeně si pochutnáte.