- 1 lžíce oleje
- balíček hlívy ústřičné
- 1 velká cibule
- balení rostlinné smetany
- hrst uvařené cizrny (nebo fazolí)
- na ochucení: umeocet, drcenný kmín a kurkuma (nemusí být)
- špetka soli
Jak připravit hlívovou omáčku
- Do woku nalijte olej a rozpalte ho.
- Vložte nadrobno nakrájenou cibulku, posolte a nechejte pod pokličkou dusit dozlatova.
- Přidejte na malé proužky nasekanou hlívu (či jiné houby), posypte trochu drcenným kmínem a kurkumou (nemusí být, pokud omáčku nechcete žlutou) a nechejte dusit.
- Pokud by se hlíva připalovala, přidejte trošku vody.
- Až bude hlíva měkká, nalijte smetanu (množství dle toho, jak chcete mít omáčku řídkou) a dochuťte umeoctem (příp. shoyu).
- Do omáčky můžete vmíchat i uvařenou luštěninu (v tomto receptu uvařená cizrna).
- Podávejte např. s knedlíky, noky, těstovinami nebo jinou obilovinou a zeleninou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pokud nepoužijete do omáčky luštěninu (např. jako na fotce zamíchanou vařenou cizrnu), dejte si k omáčce například uzené tofu, tempeh nebo luštěninové karbanátky.
Obměna
- Místo hlívy můžete použít jakékoliv jiné houby, klidně ty, které nasbíráte v lese nebo třeba žampiony.
- Kurkumu v receptu vůbec nemusíte používat, recept je výborný i bez ní.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Rychlá večeře s výbornou přílohou 🙂
https://www.jimejinak.cz/rychle-knedliky-z-ovesnych-vlocek/
Dala jsem hlívu ze zahrádky, velké fazole, z koření jenom kmín, smetanu a umeocet. Mňam!!! 🤩