- 1 cibule
- 1 cuketa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- špetka mletého kmínu
- hrst čerstvých nebo sušených hříbků
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1,5 hrnku zel. vývaru/horké vody
- 2 lžíce rostlinné smetany
- umeocet na dochucení
- 1 hrnek uvařených velkých bílých fazolí
- Očistíme hříbky a pokrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na kostičky.
- Cibuli orestujeme v hrnci na trošce oleje spolu se solí.
- Přidáme houby, posypeme kmínem, promícháme a necháme dusit.
- Ve vyšším hrnci dáme vařit očištěnou a oloupanou cuketu zbavenou velkých jader, pokrájenou na větší kostky spolu se špetkou soli a půl hrnkem vývaru/vody.
- Houby občas promícháme, aby se nespálily, na závěr přidáme lístky zdrhnuté ze snítek tymiánu a odstavíme.
- Po pár minutách varu cuketu rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou omáčku. Podle potřeby přidáme vodu.
- Houby zalijeme omáčkou z cukety, přidáme vařené fazole, promícháme a společně na mírném plameni prohřejeme.
- Odstavíme a přidáme rostlinnou smetanu.
- Podle chuti případně dokyselíme a dosolíme umeoctem.
- Pokud máme fazole zrovna vařené a zbyla nám voda z jejich vaření, použijeme ji místo vývaru nebo vody.
- Pokud chcete omáčku čistě bílou, cuketu oloupejte. Já to nedělám a omáčka má lehce zelený nádech, vypadá jako smetanová se špenátem.
- Cuketu moc nepodlívejte, je plná vody, stačí trošku podlít a rozmixovat. Naředit se dá vždycky.
- Pokud je omáčka přeci jen řídká, můžete ji ještě zahustit kukuřičným škrobem, který rozpustíte v trošce studené vody a zavaříte do omáčky před přidáním smetany.
- Místo tymiánu můžete dát jiné oblíbené koření, zrovna tak můžete vynechat česnek, pokud nepatří k vašim oblíbencům.
- Místo cukety můžete použít kedluben, patizon, petržel, zelí či květák, případně nějakou kombinaci těchto světlých zelenin.
- Místo fazolí můžeme dát jakoukoli jinou luštěninu, případně z ní připravit sekanou či karbanátky.
- Čerstvé houby nahradíme mimo sezónu sušenými, předem namočenými.
Kombinujeme
- Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu, je skvělá například i k rýži.
- Protože omáčka už obsahuje fazole, není třeba doplňovat další bílkoviny.
Děti
Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, česnek a šetříme se solí Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, bez fazolí a bez hub.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moje nove oblubene jedlo! Dakujem za recept😋
Výborný sobotní oběd 😊