Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Smetanová omáčka s hříbky a bílými fazolemi (veganská)

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Pokud máte uvařené velké bílé fazole, po ruce pár čerstvých hříbků a jednu pořádnou cuketu, můžete si během chvilky připravit labužnickou smetanovou omáčku jak z italské restaurace. Ale nebude vás po ní tlačit břicho jako po té klasické. Pokud se jí tedy nepřejíte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka mletého kmínu
  • hrst čerstvých nebo sušených hříbků
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1,5 hrnku zel. vývaru/horké vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • umeocet na dochucení
  • 1 hrnek uvařených velkých bílých fazolí

Víte co to je histaminová intolerance a jak se projevuje? Aleny syn se stále osypával, měl nateklé dlaně a chodidla, ...

Postup
  1. Očistíme hříbky a pokrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli orestujeme v hrnci na trošce oleje spolu se solí.
  3. Přidáme houby, posypeme kmínem, promícháme a necháme dusit.
  4. Ve vyšším hrnci dáme vařit očištěnou a oloupanou cuketu zbavenou velkých jader, pokrájenou na větší kostky spolu se špetkou soli a půl hrnkem vývaru/vody.
  5. Houby občas promícháme, aby se nespálily, na závěr přidáme lístky zdrhnuté ze snítek tymiánu a odstavíme.
  6. Po pár minutách varu cuketu rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou omáčku. Podle potřeby přidáme vodu.
  7. Houby zalijeme omáčkou z cukety, přidáme vařené fazole, promícháme a společně na mírném plameni prohřejeme.
  8. Odstavíme a přidáme rostlinnou smetanu.
  9. Podle chuti případně dokyselíme a dosolíme umeoctem.
Praktické
  • Pokud máme fazole zrovna vařené a zbyla nám voda z jejich vaření, použijeme ji místo vývaru nebo vody.
  • Pokud chcete omáčku čistě bílou, cuketu oloupejte. Já to nedělám a omáčka má lehce zelený nádech, vypadá jako smetanová se špenátem.
  • Cuketu moc nepodlívejte, je plná vody, stačí trošku podlít a rozmixovat. Naředit se dá vždycky.
  • Pokud je omáčka přeci jen řídká, můžete ji ještě zahustit kukuřičným škrobem, který rozpustíte v trošce studené vody a zavaříte do omáčky před přidáním smetany.
Obměna
  • Místo tymiánu můžete dát jiné oblíbené koření, zrovna tak můžete vynechat česnek, pokud nepatří k vašim oblíbencům.
  • Místo cukety můžete použít kedluben, patizon, petržel, zelí či květák, případně nějakou kombinaci těchto světlých zelenin.
  • Místo fazolí můžeme dát jakoukoli jinou luštěninu, případně z ní připravit sekanou či karbanátky.
  • Čerstvé houby nahradíme mimo sezónu sušenými, předem namočenými.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu, je skvělá například i k rýži.
  • Protože omáčka už obsahuje fazole, není třeba doplňovat další bílkoviny.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, česnek a šetříme se solí  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, bez fazolí a bez hub.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

52 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moje nove oblubene jedlo! Dakujem za recept😋

Výborný sobotní oběd 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špenát z řepových listů

Listy z červené řepy jsou krásné a plné vitamínů. Jaká škoda je nepoužít v kuchyni! Pokud se vám sejde pořádný svazek, udělejte si skvělý špenát, který můž...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Smetanová omáčka z kedlubnu s mangoldem

Skvělá omáčka k těstovinám, obilovinám, knedlíkům nebo plackám. Skvěle při ní zužitkujete sezónní zeleninu a ještě si pochutnáte na rychlém a jednoduchém j...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...