Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Smetanová omáčka z kedlubnu s mangoldem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Skvělá omáčka k těstovinám, obilovinám, knedlíkům nebo plackám. Skvěle při ní zužitkujete sezónní zeleninu a ještě si pochutnáte na rychlém a jednoduchém jídle.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • 500 g kedluben/gigant
  • cca 200 ml vývaru/vody
  • 4 listy mangoldu
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 3-4 lžíce rostlinné smetany

Petru neustále trápily bolesti břicha a průjem, stále jí rozháněli slepé střevo. Byla to ale Crohnova choroba. Navíc ...

Jak připravit smetanovou omáčku ze zeleniny

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, kedluben zbavíme slupky a pokrájíme na větší kostky, mangold nakrájíme na proužky.
  2. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, osolíme a společně orestujeme do sklovata.
  3. Přidáme kedluben, podlijeme vodou jen tolik, aby nepřesahovala kedluben a na mírném plameni pod pokličkou dusíme do změknutí kedlubny cca 15 minut.
  4. Když je kedluben měkký (píchneme vidličkou), rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérém nebo ve stolním blenderu spolu s česnekem. Podle potřeba ještě přidáme vývar/vodu, aby se dala rozmixovat do hladka.
  5. Do rozmixované omáčky přidáme mangold a krátce povaříme, aby změknul.
  6. Do vypnuté omáčky přidáme podle chuti smetanu a trošičku umeocta.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Mangold nechávám schválně vcelku a přidávám na závěr, protože pak je omáčka zajímavá a je do čeho kousnout, můžete ale mangold rozmixovat společně s kedlubnou a získáte zelenou omáčku.
  • Smetanu někdy ani nedávám, omáčka je sama o sobě jemná a světlá.
  • Stolní blender udělá skutečně hladkou omáčku, ve které nepoznáte, že původ je v kedlubnu. Ale pozor – nepoužívejte dřevitou část kedlubny! Varem ani mixováním se dřevitosti nezbavíte!
  • Vývar/vodu dáváme raději po troškách, aby výsledek nebyl řídký. Pokud bychom přelili, tak můžeme na závěr zahustit lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody tak, že jej do omáčky vlijeme a povaříme.
  • Pokud máte rádi sladké omáčky a běžně přidáváte cukr, přidejte zde na závěr trochu sladu nebo obilného sirupu.
  • Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.

Obměna

  • Místo mangoldu můžete použít špenát, místo kedlubny jinou bílou zeleninu.
  • Můžete podle chuti přidat také bylinky nebo koření.
  • Dochutit můžete i lahůdkovým droždím.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, jen ubereme sůl a olej, šetříme umeoctem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná omáčka! Nenapadlo by mě kedlubnu vařit, natož z ní dělat omáčku. Děkuju za rozšíření kuchařských obzorů, určitě zase zopakuji.

Výborná omáčka 😊 Už jsem tu měla kedlubny dlouho a potřebovala jsem je už sdělat. Smetanu jsem nepřidávala. K tomu velké fazole a červená pšenice, kterou jsem tedy musela vařit přes hodinu a to jsem ji měla namočenou přes noc 😕 Ale ve finále výborné, moc jsme si pochutnali. Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...