- 1 cibule
- 500 g kedluben/gigant
- cca 200 ml vývaru/vody
- 4 listy mangoldu
- 3 stroužky česneku
- olej
- sůl
- umeocet
- 3-4 lžíce rostlinné smetany
Jak připravit smetanovou omáčku ze zeleniny
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, kedluben zbavíme slupky a pokrájíme na větší kostky, mangold nakrájíme na proužky.
- Ve vyšším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, osolíme a společně orestujeme do sklovata.
- Přidáme kedluben, podlijeme vodou jen tolik, aby nepřesahovala kedluben a na mírném plameni pod pokličkou dusíme do změknutí kedlubny cca 15 minut.
- Když je kedluben měkký (píchneme vidličkou), rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérém nebo ve stolním blenderu spolu s česnekem. Podle potřeba ještě přidáme vývar/vodu, aby se dala rozmixovat do hladka.
- Do rozmixované omáčky přidáme mangold a krátce povaříme, aby změknul.
- Do vypnuté omáčky přidáme podle chuti smetanu a trošičku umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Mangold nechávám schválně vcelku a přidávám na závěr, protože pak je omáčka zajímavá a je do čeho kousnout, můžete ale mangold rozmixovat společně s kedlubnou a získáte zelenou omáčku.
- Smetanu někdy ani nedávám, omáčka je sama o sobě jemná a světlá.
- Stolní blender udělá skutečně hladkou omáčku, ve které nepoznáte, že původ je v kedlubnu. Ale pozor – nepoužívejte dřevitou část kedlubny! Varem ani mixováním se dřevitosti nezbavíte!
- Vývar/vodu dáváme raději po troškách, aby výsledek nebyl řídký. Pokud bychom přelili, tak můžeme na závěr zahustit lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody tak, že jej do omáčky vlijeme a povaříme.
- Pokud máte rádi sladké omáčky a běžně přidáváte cukr, přidejte zde na závěr trochu sladu nebo obilného sirupu.
- Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
- Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.
Obměna
- Místo mangoldu můžete použít špenát, místo kedlubny jinou bílou zeleninu.
- Můžete podle chuti přidat také bylinky nebo koření.
- Dochutit můžete i lahůdkovým droždím.
Děti
- Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, jen ubereme sůl a olej, šetříme umeoctem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná omáčka! Nenapadlo by mě kedlubnu vařit, natož z ní dělat omáčku. Děkuju za rozšíření kuchařských obzorů, určitě zase zopakuji.
Výborná omáčka 😊 Už jsem tu měla kedlubny dlouho a potřebovala jsem je už sdělat. Smetanu jsem nepřidávala. K tomu velké fazole a červená pšenice, kterou jsem tedy musela vařit přes hodinu a to jsem ji měla namočenou přes noc 😕 Ale ve finále výborné, moc jsme si pochutnali. Děkujeme 😊