- 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 4 lžíce pohanky (světlé kroupy)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 list kapusty
- 1/2 batátu
- cca hrnek pokrájeného květáku
- 2 ks bobkového listu
- 1 lžička mletého kmínu
- uvařená řasa kombu z vývaru
- 2 lžíce rostlinné smetany (ovesná, rýžová, mandlová, sojová) nebo obilného mléka
- na dochucení: sójová omáčka a umeocet
Jak připravit smetanovou zeleninovou polévku
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli, mrkev a batát na kostičky, kapustu na proužky, květák na menší růžičky, kombu na nudličky).
- Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
- Maličko osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbývající zeleninu, kombu, mletý kmín a pohanku, zastříkneme sójovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
- Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
- Na závěr přidáme do vypnuté polévky podle chuti obilné mléko či rostlinnou smetanu a umeocet.
- Polévku ozdobíme – my jsme použili klíčky mungo a sekanou petrželkou.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Smetanu přidávám až na závěr do vypnuté polévky, aby se nám nesrazila.
- Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a polévku více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
- Pro bezlepkovou verzi polévky použijeme sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.
Obměna
- Vyměňte zeleninu za jinou a máte novou polévku. Místo smetany můžete dát bílou miso pastu.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vůbec nechápu jak je možné, že je to tak jednoduché a dobré. Kompliment👍
Opravdu vynikající, moc jsme si pochutnali