Ruská zmrzlina se už nedováží z Ruska
V průměru každý z nás za rok sní až 3 litry balené zmrzliny!
Ruská zmrzlina se začala vyrábět v Sovětském svazu ve 30. letech 20. století a rychle si získala své zákazníky i u nás v tehdejším Československu. Jednalo se o tučnou, hutnou a smetanovou zmrzlinu v oplatce. V dnešní době se k nám ruská zmrzlina už nedováží z Ruska, ale jedná se pouze o obchodní název české Ruské zmrzliny. Dokonce se naopak naše ruská zmrzlina vyváží (Ruská zmrzlina z ČR míří do USA). Dle vyhlášky musí ruská zmrzlina obsahovat nejméně 8 % mléčného tuku a žádný tuk rostlinný. Někteří výrobci to ale porušují (viz dtest) a vyrábějí ji z vody, cukru a rostlinného tuku.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Už není smetanová, ale cukrová
Ruská zmrzlina = polovinu denního příjmu cukru pro dospělého
Jedna kostka cukru váží zhruba 4 g. To znamená, že například tak oblíbená Ruská zmrzlina od Mrazíka obsahuje v jedné porci až 8 kostek cukru! Doporučená denní dávka cukru pro dospělého je 60 g, pro dítě polovina. S jednou touto ruskou zmrzlinou sníme více než polovinu doporučené denní dávky cukru pro dospělého a celou doporučenou denní dávku cukru pro dítě!
Ruská zmrzlina od Mrazíka (220 ml, Prima)
- Složení: pitná voda, cukr, máslo, sušené mléko plnotučné, oplatek (pšeničná mouka, vaječná melanž, rostlinný olej řepkový, pitná voda, emulgátor: lecitin řepkový, jedlá sůl, protispékavé látky E500, E503), smetana, zahuštěné plnotučné mléko slazené, bramborový škrob, vanilkové aroma
- Cukru: 35,2 g (cca 8 kostek cukru)
Ruská zmrzlina (180 ml, Algida)
- Složení: voda, cukr, rostlinný olej, oplatka 5,7% (pšeničná mouka, kokosový tuk, sůl, cukr, kypřící látka: uhličitan sodný), glukózový sirup, sušené odtučněné mléko, sušená syrovátka, emulgátor (mono a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (guma gust, alginát sodný, karagenan, karubin), aromata
- Cukru: 14 g (cca 3,5 kostky cukru)
Ruská zmrzlina Ballino (85 g) – 18,7 g (cca 4,5 kostek cukru)
Kromě cukru obsahuje umělá aromata
Pokud se podíváme na složení ruských zmrzlin, často (kromě cukru a éček) obsahují i umělá blíže nespecifikovaná aromata. Podle Rudolfa Náprstka, předsedy sdružení Zdravá potravina, mohou být aromata ještě nebezpečnější než éčka. Aromata totiž nikdo moc neřeší, všichni se zaměřují na éčka s kódem, cizí slova, ale aromata jsou pro ně nezajímavá. Ze zákona navíc není žádná povinnost, aby výrobce uváděl, co je to skutečně za látku. Má pouze povinnost uvádět, zda se jedná o aroma přírodního původu nebo přírodní, nebo napíše jenom “aroma”, ale zákazník vůbec neví, o jakou látku se jedná. Ve většině případů jde o látky uměle vytvořené, které způsobují nežádoucí účinky jako jsou alergie, zhoršování astma aj. (1)
“Při hledání co nejčistšího složení jsme byli trochu zklamaní. Zmrzlinu zcela podle našich představ – tedy bez glukózového sirupu, stabilizátorů, škrobu a s přírodními aromaty – jsme mezi testovanými vzorky nenašli,” popsala šéfredaktorka časopisu Dtest testování ruských zmrzlin na českém trhu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář