Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Smetanový patizónový krém s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Patizón je skvělým základem pro přípravu snadného a rychlého krému. Stačí přidat cibuli a kopr a dostanete luxusní smetanovou polévku i bez přidání jakékoli smetany!

Ingredience
4 porce
  • 1 patizón (cca 1 kg)
  • 1 cibule
  • 1/2 l vývaru
  • kopr
  • olej
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sůl

Eva, maminka čtyř dětí, měla pocit, že její těhotenství probíhají normálně – velký váhový př...

Jak připravit patizónovou polévku s koprem

  1. Omyjeme patizón, zbavíme semínek (pokud už jsou velká a tvrdá) a stopky, nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci orestujeme na oleji cibuli spolu se solí do zlatova.
  3. Přidáme patizón a podlijeme částí vývaru. Přiklopíme a vaříme cca 15 minut do změknutí. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
  4. Než patizón změkne, omyjeme a nasekáme na drobno kopr.
  5. Když je patizón měkký, vypneme, podle chuti trochu od obou octů (po lžičkách) a rozmixujeme do hladka. Podle potřeby přidejte vývar, ale po troškách, aby byla polévka krémová a ne vodová.
  6. Ochutnáme, přidáme ocet, je-li třeba, kopr a zamícháme.
  7. Podáváme zdobené klíčky, petrželkou nebo jarní cibulkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud máte mladý patizon a semínka jsou maličká a měkká, nemusíte je vyndavat a polévku můžete uvařit i z nich, bez problémů se rozmixují.
  • Nešetřete se solí, patizón je tak jemný, až by se mohl zdát bez chuti. Je potřeba si ho doladit podle svých preferencí, v tom je podobný cuketě.
  • Vývaru dejte raději méně a přidávejte postupně – patizón je plný vody a polévka by byla řídká a bez chuti.
  • Můžete ji v případě potřeby zahustit přidáním 2 lžic vloček či vařeného obilí.
  • Pro čtyři porce bude potřeba alespoň 620 g patizónu (po vykrojení semínek). Chcete-li pořádnou misku, přidejte.
  • Patizón neloupeme. Starší patizón s tuhou slupkou můžete perfektně rozmixovat ve Vitamixu.

Obměna

  • Místo patizónu můžete použít cuketu nebo dýni.
  • Místo kopru můžete dát jiné čerstvé bylinky jako je oregáno, tyminá, libeček apod.
  • Kopr můžete použít i sušený, ale čerstvý je aromatičtější.
  • Můžete přidat také česnek nebo přisladit pomocí sirupu či sladu, pokud chcete krém sladší.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, olejem a octy.
  • Menším uvaříme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
17. 11. 2024

Mnaaaaaaaaam ♥️

Nejvíc výborná polévka 🤩

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

Kytičkový mrkvový krém

Krásné a chutné jídlo, při jehož servírování hraje talíř všemi možnými kontrasty. Sladké a kyselé, teplé a chladné, hedvábné a křupavé. Vyzkoušejte a dejte...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.