Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Smoothie žabinec, jitrocel a řebříček

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
sezóna jaro

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte tento divoký koktejl. Na jaře je to perfektní detoxikační nápoj, v létě skvělé osvěžení.

Ingredience
pro cca 4 velké sklenice
  • 1 l vody
  • 2 hrstě ptačince žabince
  • 1/2 hrsti jitrocele
  • 1/2 hrsti řebříčku
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu
  • šťáva z půlky citrónu
 

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhoten...

Jak připravit green smoothie z plevele

  1. Vybereme jen pěkné, mladé, zelené části rostlin. Propereme ve studené vodě.
  2. Dáme vše do mixéru spolu s vodou, citronovou šťávou a ovocným koncentrátem.
  3. Mixujeme na nejvyšší otáčky, dokud se ingredience nespojí.
  4. Ochutnáme a je-li třeba, přisladíme.
  5. Nalijeme do sklenic, ozdobíme jedlými květy a podáváme.

Obměna

  • Divoké byliny můžeme podle sezóny obměnit. Ráda přidávám kopřivu a bršlici.
  • Osladit můžeme sladem nebo obilným sirupem.
  • Místo vody můžeme rozmixovat v jablečném moštu – pak nebudeme dávat ovocný koncentrát a doslazovat.

Praktické

  • Divoké byliny obsahují hodně vlákniny, takže součástí nápoje bude i hutná část. Pokud ji nechceme pít, můžeme nápoj přecedit.
  • Citronová šťáva nám prodlouží životnost nápoje i jeho hezkou zelenou barvu – nejlepší je sice pít čerstvý, ale můžeme si ho vzít s sebou a díky citrónu bude stále krásně zelený.
  • Před podáváním doporučujeme promíchat, hustější část má tendenci klesat dolů viz foto.

Děti

  • Dáváme výjimečně a jen občas dětem cca od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Daniela
3. 5. 2024

Vedel bz mi prosím vás niekto preložiť do slovenčinz aká rastlina je pračinec žabinec? :-) Nemôžem to nájsť, stačí mi aj latinský názov. Ďakujem

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Voňavá bezová limonáda

Sezónu bezinek využíváme, jak to jen jde. Protože nám květy černého bezu překrásně voní, děláme si denně voňavou bezovou vodu. Když si ji osladíte, dá se t...

Jahodový koktejl bez cukru

Sezóna jahod vrcholí a já jahody ze zahrádky nestíhám zpracovávat. Zkusila jsem vymyslet jahodový shake z ořechového mléka a jahod a výsledek je perfektní....

Přesnídávka nebo smoothie z ostružin

V teplých dnech vás ovocný koktejl nebo přesnídávka příjemně osvěží.

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...
16
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...