Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Snadný těstovinový salát s brokolicí a kysaným zelím

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Rychlý a sytý “majonézový” těstovinový salát vhodný jako lehký oběd nebo večeře.

Ingredience
pro 1 porci
  • 70 g uvařených těstovin
  • pár růžiček brokolice
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1/3 balíčku kysaného zelí
  • 3 lžíce tofunézy (nebo dle chuti)
  • 1/4 uzeného tofu nebo tempehu
  • k dochucení: sůl, umeocet, shiromiso

Stravuju se celkem zodpovědně, inspiruju se recepty na Jíme Jinak. Ale když jsem se v létě viděla na videu v plavkách...

Jak připravit brokolicový salát

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmahneme ji na oleji se solí.
  2. Jakmile je zlatavá, přidáme překrájené zelí a orestujeme.
  3. Přiklopíme pokličkou a stáhneme na nejmenší plamen.
  4. Necháme změknout a poté vypneme.
  5. Mezitím nakrájíme uzené tofu nebo tempeh na kostičky a na suché pánvi nebo s troškou oleje orestujeme dozlatova.
  6. Dáme vařit vodu v hrnci se solí.
  7. Jakmile vře, vhodíme na růžičky rozebranou brokolici.
  8. Blanšírujeme 1-2 minuty.
  9. Brokolici scedíme a propláchneme studenou vodou.
  10. Do hrnce k zelí zamícháme brokolici, těstoviny, tofu nebo tempeh a tofunézu.
  11. Ochutíme dle chuti shiromisem a umeoctem a podáváme.
  12. Můžeme posypat nasekanou petrželkou, jarní cibulkou nebo pažitkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud by se zelí připalovalo, podlijeme troškou vody.
  • Brokolice by měla zůstat al dente. Hlídáme ji, aby se nerozvařila (kontrolujeme vidličkou).
  • Tento salát je vhodný jíst ihned. Kvůli tepelné úpravě zeleniny ho není vhodné skladovat.
  • Tofunézu si můžete sami vyrobit z bílého tofu nebo koupit ve zdravé výživě.
  • Pokud trpíte celiakií, zvolte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové aj.).

Obměna

  • Kysané zelí můžeme nahradit i klasickým raným zelím, které podusíme na cibulce.
  • Místo tofunézy můžeme použít veganskou majonézu bez cukru, ochucený rostlinný “jogurtový” dip, “sýrový” dip (např. křenový nebo paprikový) nebo dip ze silken tofu.
  • Pokud máte rádi, můžete přidat do jídla i trošku lahůdkového droždí, anebo si ho posypat gomasiem.
  • Výborné je do tohoto salátu zamíchat (nebo posypat) orestované vlašské ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Kysané zelí ale volte domácí méně slané, anebo kupované, ale velmi dobře propláchnuté (obsahuje hodně soli).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář