Rozsáhlý test, který díky mezinárodní spolupráci spotřebitelských organizací porovnal české i zahraniční produkty, přinesl zajímavé informace (1). Vedle podrobných výsledků českých výrobků vznikl prostor i pro zkoumání dvojí kvality (řada výrobků se prodává ve více zúčastněných státech). Z testu vyplynulo mimo jiné i to, že reklama či vyšší cena výrobků nemusí nutně odrážet lepší kvalitu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Snídaňové cereálie jako správná volba?
Ačkoli název „snídaňové cereálie“ může znít přívětivě a zdravě, realita je většinou někde jinde (za chvíli si na jejich výživovou hodnotu pořádně posvítíme). Nicméně na úvod ještě jedno číslo: před samotným testováním dTest zjistil, že 36 % čtenářů volí ke snídani právě tento typ potraviny. Patříte k nim vy? Nebo dokonce vaše děti?
Nevyhovující obsah cukru
„Důležitým ukazatelem byl obsah cukru, který se pohyboval od 19,4 % až po 28 % a i nejskromněji oslazené kuličky si odnesly uspokojivou známku. Dobrá a lepší hodnocení patřila cereáliím, které by se vešly do doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) pro složení potravin cíleně nabízených dětem. To připouští maximálně 15 % cukru a do tohoto limitu se nevešel ani jeden z českých vzorků,” uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Našlo se několik výrobků z Rakouska a Slovinska, které 15% hranici dokázaly vyhovět. Alarmující je ale skutečnost, že v celkovém průměru se obsah cukru pohyboval okolo 23,9 %!
Pokud podíl cukru vztáhneme k velikosti porce, je tu další znepokojující výsledek: „V případě doporučené 30gramové porce dodají kuličky asi 7 gramů cukru. Děti okolo 7 let věku by dle WHO měly za den přijmout nejvýše 40 gramů cukru, ideálně pak jen kolem 27 gramů. Miska kakaových kuliček dokáže z doporučené dávky ukrojit celou pětinu až čtvrtinu,” upozorňuje Hana Hoffmannová. Informace je ještě děsivější, pokud vezmeme v úvahu, že podle zjištění je 30gramová porce pro spotřebitele příliš malá a často konzumují až dvojnásobek. Hned ráno tedy zatíží tělo téměř polovinou denní dávky cukru.
Vláknina a české vítězství
Příjemné prvenství získaly české vzorky v oblasti vlákniny, její průměrný obsah byl nejvyšší. Co se týče jednotlivých výrobků českých i zahraničních, laboratoř naměřila 4,3 % až 10, 9 % vlákniny.
Diskutabilní vitamíny
Laboratoř se zabývala i obsahem kyseliny listové a železa. U českých produktů byly vitamíny přidány do deseti z nich, podobný poměr byl zjištěn téměř ve všech zúčastněných státech s výjimkou Rakouska, kde byl vitamíny obohacen pouze jediný výrobek. Nezbytnost doplňování vitamínů je ovšem dle časopisu dTest diskutabilní, my se určitě přidáváme.
Snídaňové cereálie – ano nebo ne?
My v Jíme Jinak snídaňovým cereáliím nefandíme. Zpracovaná potravina, cukr, nevhodná kombinace obilovin s jinými složkami, extrudát a mnoho dalšího, zkrátka je toho zpravidla špatně víc než dost. Už víme, že nám dělá dobře snídaně postavená na prvotních surovinách, která naše tělo hned ráno zavlaží, dodá potřebné živiny a zároveň vhodně a zdravě zasytí. Podívejte se na některé recepty nebo si rovnou projděte návod, jak na snídaně od A do Z.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář