Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Šoulet v těstíčku

Uvařeno
bez sóji

Voní to jako bramborák, chutná to jako bramborák, ale není to bramborák. Je to rychlovka ze zbylého šouletu.

Ingredience
pro mísu placek
  • 2 hrnky šouletu (vařený hrách a kroupy)
  • 3 hrnky kváskového těsta
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl

Jak udělat placky z kváskového těsta a zbytků šouletu

  1. Kváskové těsto smícháme s šouletem.
  2. Těsto přisolíme, přidáme česnek a majoránku a pořádně promícháme, aby v něm nebyly hroudy spojených krup a hrachu.
  3. Výsledné těsto je poměrně řídké, asi jako na litý koláč.
  4. Rozpálíme pánvičku a na lžíci kokosového oleje vždy osmažíme jednu dávku placek.
  5. Otáčíme, když se odlepí a zezlátne.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud máte nepřilnavou pánvičku, můžete dělat i zcela bez tuku, ale smažené na trošce oleje jsou skutečnou lahůdkou a chutnají jako bramboráky. Bez tuku je to dietnější a lepší pro játra a tedy vhodnější pro žlučníkáře.
  • Kváskové těsto mám na lince stále po ruce. Je to velmi snadné: v míse smícháme vodu, mouku a kvásek. Necháme v teple pár hodin pod utěrkou fermentovat. Můžete si ho zadělat klidně den předem.
  • Já používám bezlepkový kvásek a pohankovou mouku, ale můžete použít jakýkoli kvásek a jakoukoli celozrnnou mouku.

Obměna

  • Pokud nemáte kvásek, můžete prostě nechat mouku trochu pracovat v teple, i tak bude fermentovat a držet šoulet pohromadě.
  • Místo mouky můžete také použít hrašku či jinou luštěninovou mouku.

Děti

  • Tyhle placky jsou vhodné pro děti od 1,5, spíše 2 let. Menším ubíráme koření, sůl a olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kváskové těsto je myšleno rozkvas?

zajímavý recept, ale mám asi v kuchyni nějakého skřítka, který nedovolí jakékoli kvašení či ferementování, i koupený biokvásek smíchaný s moukou vůbec nekvasí, natož s bezlepkovou moukou :-(

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...