- 1 špagetová dýně
- 1,5 lžíce oleje
- mrkev
- brokolice
- růžičková kapusta
- tempeh (např. natural nebo ochucený)
- omáčka: arašídové máslo (nebo tahini), rýžový ocet, sojová omáčka, kari pasta (žlutá značky Cock brand), slad, zázvorová šťáva
- sůl
Jak připravit plněnou špagetovou dýni
- Dýni rozkrojíme na půl.
- Vydlabeme semínka.
- Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli a sojové omáčky.
- Slupku několikrát propícháme vidličkou nebo nožem.
- Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
- Mezi tím si připravíme náplň.
- Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, kapustičky i brokolici na tenké pásky a tempeh na malé kostičky.
- Na pánev dáme lžíci oleje a naskládáme všechnu zeleninu se špetkou soli.
- Přiklopíme pokličkou a necháme zprudka orestovat.
- Za minutu zkontrolujeme, jestli je zelenina na pánvi dozlatova orestovaná. Pokud ano, pokropíme ji sojovou omáčkou a prohodíme.
- Restujeme z druhé strany.
- Přidáme kari pastu, trošku vody, ocet, sojovou omáčku, arašídové máslo a slad.
- Promícháme a necháme prohřát.
- Ochutnáme a případně přidáme ještě některé z dochucovadel, aby byla omáčka podle našich představ (já jsem na 1-2 porce dala zhruba cca 1/3 čl kari pasty, 1 lžíci rýžového octa, 1,5 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sojové omáčky a 1 lžičku sladu, 1/2 lžičky zázvorové šťávy a cca 4-5 lžic vody). Je lepší mít omáčku výraznější, protože se ještě zjemní dýní.
- Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
- Špagety vmícháme do pánve k omáčce. Opět ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje (když se dýně vmíchá, omáčka se ještě zjemní).
- Náplň vrátíme do vydlabané dýně a ozdobíme petrželkou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
- Pro kompletní talíř k tomuto jídlu přidejte i uvařenou obilovinu – můžete ji vmíchat do náplně (například rýži, kuskus, jáhly nebo quinou), pickles a kousek syrové zeleniny (např. salát).
Obměna
- Místo tempehu můžeme použít tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole).
- Zeleninu do náplně můžete zvolit dle chuti – skvělé jsou i třeba: paprika, cibule, hrášek, fazolky, naklíčené mungo nebo bambusové výhonky aj.
- Arašídové máslo se dá nahradit i tahini nebo mandlovým.
- Výborné je orestovat s náplní i arašídy, kešu nebo mandle nebo pokrm oříšky posypat.
- Místo petrželky můžete dát i koriandr, pokud máte rádi.
- Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a “vykuchejte” a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dnws opět přišla špagetová dýně k chuti, tohle je dokonalý recept, jedl i sousedův synek (byl na návštěvě a nechtělo se mu vracet domů) a dokonce si přidal, že mu chutná. Podávala jsem s rýží a trochou zeleného salátu.
Prosím vás koľko je slad a kde sa to kupuje? :)
Na SK som sa s tým v zdravých potravinách ešte nestretla… Ďakujem