- 1 špagetová dýně
- 1,5 lžíce oleje
- mrkev
- brokolice
- růžičková kapusta
- tempeh (např. natural nebo ochucený)
- omáčka: arašídové máslo (nebo tahini), rýžový ocet, sojová omáčka, kari pasta (žlutá značky Cock brand), slad, zázvorová šťáva
- sůl
Jak připravit plněnou špagetovou dýni
- Dýni rozkrojíme na půl.
- Vydlabeme semínka.
- Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli a sojové omáčky.
- Slupku několikrát propícháme vidličkou nebo nožem.
- Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
- Mezi tím si připravíme náplň.
- Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, kapustičky i brokolici na tenké pásky a tempeh na malé kostičky.
- Na pánev dáme lžíci oleje a naskládáme všechnu zeleninu se špetkou soli.
- Přiklopíme pokličkou a necháme zprudka orestovat.
- Za minutu zkontrolujeme, jestli je zelenina na pánvi dozlatova orestovaná. Pokud ano, pokropíme ji sojovou omáčkou a prohodíme.
- Restujeme z druhé strany.
- Přidáme kari pastu, trošku vody, ocet, sojovou omáčku, arašídové máslo a slad.
- Promícháme a necháme prohřát.
- Ochutnáme a případně přidáme ještě některé z dochucovadel, aby byla omáčka podle našich představ (já jsem na 1-2 porce dala zhruba cca 1/3 čl kari pasty, 1 lžíci rýžového octa, 1,5 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sojové omáčky a 1 lžičku sladu, 1/2 lžičky zázvorové šťávy a cca 4-5 lžic vody). Je lepší mít omáčku výraznější, protože se ještě zjemní dýní.
- Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
- Špagety vmícháme do pánve k omáčce. Opět ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje (když se dýně vmíchá, omáčka se ještě zjemní).
- Náplň vrátíme do vydlabané dýně a ozdobíme petrželkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
- Pro kompletní talíř k tomuto jídlu přidejte i uvařenou obilovinu – můžete ji vmíchat do náplně (například rýži, kuskus, jáhly nebo quinou), pickles a kousek syrové zeleniny (např. salát).
Obměna
- Místo tempehu můžeme použít tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole).
- Zeleninu do náplně můžete zvolit dle chuti – skvělé jsou i třeba: paprika, cibule, hrášek, fazolky, naklíčené mungo nebo bambusové výhonky aj.
- Arašídové máslo se dá nahradit i tahini nebo mandlovým.
- Výborné je orestovat s náplní i arašídy, kešu nebo mandle nebo pokrm oříšky posypat.
- Místo petrželky můžete dát i koriandr, pokud máte rádi.
- Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a “vykuchejte” a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prosím vás koľko je slad a kde sa to kupuje? :)
Na SK som sa s tým v zdravých potravinách ešte nestretla… Ďakujem
Fakt vynikající recept! Moc děkuji! Špagetové dýni jsem se vyhýbala, přišla mi mdlá. Teď vím, že jsem jí jen neuměla připravit. Moc nám chutnalo, určitě zopakuji!