- 100 g špaget
- 40 g kešu
- 80 g vody
- 2 lžičky lahůdkového droždí
- šťáva z bio citrónu
- pepř
- sůl
- petrželová nať
- jarní cibulka
- 100 g vařené quinoi
- 100 g vařené červené čočky
- 25 g pohankové mouky
- 2 lžičky lahůdkového droždí
- kůra z bio citrónu
- sůl
- muškátový oříšek
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit italské špagety sýr a pepř bez sýra
- Dejte kešu na pár hodin do vody. Poté je slijte, přidejte asi 80 g vody, sůl, citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Rozmixujte na hladký krém. Tento krém má být tekutější, protože zhoustne při přípravě omáčky. Dejte stanou.
- Do mixéru vložte vařenou čočku a quinou. Rozmixujte.
- Tuto rozmixovanou směs, ještě horkou, dejte do misky, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek (jen špetku, je hodně aromatický) a sůl. Přisypte 20-30 g pohankové mouky a pořádně zpracujte v těsto. Nechte odpočívat tak půl hodiny.
- Poté z těsta tvořte kuličky o velikosti lískového oříšku. Na pánev dejte malinko oleje a osmažte kuličky co nejlépe ze všech stran.
- Uvařte špagety, do pánve dejte omáčku z kešu, přidejte do ní vařené špagety a povařte znovu cca 1 minutu i méně, dokud omáčka nezhoustne do vámi požadované konzistence.
- Nakonec k ní přidejte kuličky, naservírujte a posypte petrželkou a jarní cibulkou. Nakonec dochuťte pepřem.
Praktické
- Těsto na kuličky i kešu omáčku lze připravit předem a nechat i několik hodin v lednici.
- Špagety vařte al dente, protože potom se ještě minutu budou vařit v omáčce.
Obměna
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové špagety.
- Nevynechte pepř, recept se jmenuje cacio e pepe – sýr a pepř.
Děti
- Bezmasé špagety vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a vynecháme pepř.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnešní obědo-večeře byla jasná 🙂
Oblíbený recept od Vierky 🙏❤️