- 100 g špaldy
- 100 g čočky belugy
- brokolice zelená
- brokolice Romanesco
- květák
- jedlé kaštany
- sůl
- tamari
- koření sambar masala
- česnek
- saturejka
- čerstvý zázvor
- bílá cibule
- celer
- pepř
- jablko
- olej
Jak připravit celerový krém se špaldou a čočkou
- Nechte namáčet špaldu celou noc. Druhý den jí uvařte, sceďte a dejte stranou.
- Uvařte černou čočku a dejte stranou.
- Nařízněte podélně kaštany a upečte ve speciální pánvi na kaštany nebo v normální pánvi se silným dnem. Po upečení je sloupněte a dejte stranou.
- Nakrájejte celer na kostky. Nalijte do kastrolu olej, rozehřejte ho a přidejte nakrájenou cibuli, česnek, sůl, a celer, zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 10 minutách vaření přidejte nakrájené jablko. Vařte, dokud nejsou měkké jablko i celer. Vyjměte tekutinu a nechte ji stranou. Smíchejte celer a jablko a tyčovým mixérem je rozmixujte. Vodu, ve které se vařil celer, přidávejte postupně, abyste snadno dosáhli požadované konzistence.
- Očistěte květák a brokolice a rozeberte je na růžičky. Dejte do pařáčku a vařte nad párou. Trošku osolte.
- Do pánve nalijte olej, přidejte nastrouhaný zázvor, česnek, saturejku, oloupané kaštany a podlijte tamari omáčkou a troškou vody. Vařte několik minut, poté přidejte špaldu a čočku, ochutnejte a popřípadě osolte a opepřete.
- Na talíř naservírujte krém, posypte ho čočkou a špaldou a na vrch nandejte květák a brokolice. Polijte trochou olivového oleje a jídlo je připraveno.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pánev na kaštany má na dně velké díry a používá se na přímém plameni. Jde je upéct na normální pánvi se silným dnem. Poskládejte je v jedné vrstvě, pokropte trochou vody a opékejte. Občas je promíchejte nebo zatřeste pánví. Slupka hodně ztmavne a do 10 minut máte kaštany hotové.
- Nelekejte se tolika ingrediencí, připravit tento recept je mnohem rychlejší než ho napsat.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu.
- Pro verzi bez sóji použijte namísto klasického tamari omáčku bez sóji.
- Toto je jídlo berte spíše jako sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas a pokud jsme zdraví si to můžeme dopřát, ale neměli bychom tuto kombinaci jíst pravidelně.
Obměna
- Pokud nemáte kaštany, můžete zkusit mandle nebo ořechy.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ubereme olej, sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vierko, s kaštany nemám moc zkušeností. Věděla byste prosím, jak použít ve vašem receptu už vyloupané a restované?
A šlo by to i bez toho jablíčka? Nebo tam to jablko je pro výslednou chuť nepostradatelné?