Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Špalda a čočka na celerovém krému

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Ingredience
3 porce
  • 100 g špaldy
  • 100 g čočky belugy
  • brokolice zelená
  • brokolice Romanesco
  • květák
  • jedlé kaštany
  • sůl
  • tamari
  • koření sambar masala
  • česnek
  • saturejka
  • čerstvý zázvor
  • bílá cibule
  • celer
  • pepř
  • jablko
  • olej

Janina je maminka dvou úžasných dcer a aniž by o to stála, musela najednou řešit celiakii u té mladší.

Jak připravit celerový krém se špaldou a čočkou

  1. Nechte namáčet špaldu celou noc. Druhý den jí uvařte, sceďte a dejte stranou.
  2. Uvařte černou čočku a dejte stranou.
  3. Nařízněte podélně kaštany a upečte ve speciální pánvi na kaštany nebo v normální pánvi se silným dnem. Po upečení je sloupněte a dejte stranou.
  4. Nakrájejte celer na kostky. Nalijte do kastrolu olej, rozehřejte ho a přidejte nakrájenou cibuli, česnek, sůl, a celer, zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 10 minutách vaření přidejte nakrájené jablko. Vařte, dokud nejsou měkké jablko i celer. Vyjměte tekutinu a nechte ji stranou. Smíchejte celer a jablko a tyčovým mixérem je rozmixujte. Vodu, ve které se vařil celer, přidávejte postupně, abyste snadno dosáhli požadované konzistence.
  5. Očistěte květák a brokolice a rozeberte je na růžičky. Dejte do pařáčku a vařte nad párou. Trošku osolte.
  6. Do pánve nalijte olej, přidejte nastrouhaný zázvor, česnek, saturejku, oloupané kaštany a podlijte tamari omáčkou a troškou vody. Vařte několik minut, poté přidejte špaldu a čočku, ochutnejte a popřípadě osolte a opepřete.
  7. Na talíř naservírujte krém, posypte ho čočkou a špaldou a na vrch nandejte květák a brokolice. Polijte trochou olivového oleje a jídlo je připraveno.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pánev na kaštany má na dně velké díry a používá se na přímém plameni. Jde je upéct na normální pánvi se silným dnem. Poskládejte je v jedné vrstvě, pokropte trochou vody a opékejte. Občas je promíchejte nebo zatřeste pánví. Slupka hodně ztmavne a do 10 minut máte kaštany hotové.
  • Nelekejte se tolika ingrediencí, připravit tento recept je mnohem rychlejší než ho napsat.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu.
  • Pro verzi bez sóji použijte namísto klasického tamari omáčku bez sóji.
  • Toto je jídlo berte spíše jako sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas a pokud jsme zdraví si to můžeme dopřát, ale neměli bychom tuto kombinaci jíst pravidelně.

Obměna

  • Pokud nemáte kaštany, můžete zkusit mandle nebo ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

63 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, s kaštany nemám moc zkušeností. Věděla byste prosím, jak použít ve vašem receptu už vyloupané a restované?

A šlo by to i bez toho jablíčka? Nebo tam to jablko je pro výslednou chuť nepostradatelné?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...