Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Špalda s dušenou zeleninou

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Velmi jednoduché jídlo, ovšem i tak velice lahodné a plné chuti. Určitě nevynechejte dip, který výsledný pokrm nádherně doladí.

Ingredience
  • 1 hrnek uvařené celozrnné špaldy
  • půl hrnku červené loupané čočky
  • 3 mrkve
  • 1 fenykl
  • několik růžiček brokolice
  • čerstvá jarní cibulka
  • konopná semínka
  • dýňová semínka
  • rostlinný jogurt řeckého typu
  • citrónová šťáva
  • prolisovaný česnek
  • sůl
  • olej

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit dušenou zeleninu s čočkou a špaldou

  1. Do misky nalijte jogurt, přidejte citrónovou šťávu, sůl, prolisovaný česnek a nakrájenou jarní cibulku. Promíchejte a dejte do lednice.
  2. Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte nakrájenou zeleninu, zalijte vodou, osolte, zakryjte poklicí a vařte, dokud zelenina nezměkne.
  3. Do velké pánve dejte uvařenou špaldu a čočku, čerstvou petrželku, promíchejte s uvařenou zeleninou a pár minut ještě prohřejte. Podávejte, přidejte připravený jogurtový dip a posypte dýňovými semínky a konopím.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Kupujte pouze kvalitní rostlinný jogurt a čtěte složení na obalu.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu – rýže, jáhly, amarant apod..

Obměna

  • Můžete použít jinou obilovinu.
  • Zeleninu můžete obměnit podle chuti, sezóny a stavu zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

 

 

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
16. 5. 2024

👍🌹🤗 Výborné.. děkujeme!

Moc dobrý oběd! Děkuji za recept.:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...