- 150 g celozrnné špaldy
- hrst hrášku
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- olej
- celý kmín
- špetka skořice
- 3 hřebíčky
- 3 tobolky kardamonu
- 1 lžička řeckého sena
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 čajová lžička koření garam masala
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 2 cm strouhaného zázvoru
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 chilli paprička
- 1 vrchovatá lžička kakaa
- 250 g rajčatové omáčky
- sůl
- 1 lžíce umeocta
- čerstvá petržel nebo koriandr
- citrón
- jarní cibulka
Jak připravit špaldové chilli sin carne
- Propláchněte a namočte špaldu přes noc. Ráno vařte 40 minut. Dejte stranou.
-
Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín, mletou papriku, řecké seno, hořčičné semínko, hřebíček, chilli papričku, kardamon a lehce všechno osmahněte.
-
Nakrájejte cibuli na velmi jemno a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova.
-
Poté přidejte nastrouhaný zázvor a česnek a osmahněte asi 1 minutu.
-
Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
-
Přidejte všechno ostatní koření, osolte, přidejte umeocet, kakao a promíchejte.
- Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
- Poté přidejte uvařenou špaldu a hrášek. Vařte dalších 10 minut do zhoustnutí.
- Posypejte petrželkou a jarní cibulkou.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Nevynechejte koření a kakao, dodávají pokrmu jeho charakteristickou chuť.
- Pro bezlepkovou dietu nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou, hodí se slzovka nebo čirok.
Obměna
- Špaldu můžete obměnit i za celozrnnou rýži nebo jinou obilovinu.
Děti
- Velmi pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vierko , mám ti od mladšího syna vzkázat, že ta omáčka je prostě úžasná..:) skvělá, výborná, já ji tedy nedělám s hráškem ani nemíchám se špaldou, dnes jsem uvařila omáčku, část smíchala s jáhlami a nacpala tím žampiony ( inspiraci dalším tvým receptem) a pak dala omáčku k těm žampionům s jáhlami a špaldovými kroupami na cibulce…hm dobrota…fotit nestíhám..:)
Vierko, tak jsem si uvařila včera čirok, že budu vařit toto jídlo, pak jsem z čiroku udělala pudink..:) ale dost mě to lákalo to stejně uvařit. Tak jsem uvařila rýži basmati.
Starší syn přišel na chvíli domů a že to tady prý voní, říkám, že vařím něco speciálního a on – Z Itálie?…:)))docela mě překvapil a pobavil, sledují to , co vařím a čí je to recept atd..:)
Tak jsme se u večeře docela pobavili ( mimochodem, v životě jsem nedala do jídla tolik druhů koření a už vůbec ne kakao, jsem si to tady musela dát na mističky, co přijde jako první a druhé a třetí..:))), manžel ten nemusí pálivé jídlo, tak toto snědl, že prý je to dobré, ale pálí to, děti byly úplně nadšené..:)))) prý , že to zase mám uvařit..:), skoro to nestačilo, rýži jsem tam nenamíchala všechnu, aby si to měli čím naředit..:))) a nějak mi přišlo, že tam budou dobré žampiony, tak jsem tam dva dala..:)