Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Špaldové kernoto s brokolicí

Uvařeno
sezóna jaro

Večeře ze špaldového kernota a brokolice chutná svátečně a je za 30 minut na stole.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek špaldového kernota
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 brokolice
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu (může být běžný)
  • 2 lžíce rostlinné smetany nebo obilného mléka

Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. ...

Jak připravit špaldové kernoto s brokolicí
  1. Kernoto propláchneme ve vodě a dáme vařit ve dvojnásobku vody se špetkou soli. Vaříme na mírném plameni do vstřebání vody cca 20 minut.
  2. Cibuli, mrkev pokrájíme na tenké dlouhé proužky, brokolici rozdělíme na větší růžičky.
  3. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
  4. Za stálého míchání přihodíme zbývající zeleninu, zastříkneme sójovou omáčkou, přidám římský kmín a orestujeme.
  5. Podlijeme trochou vody, přidáme mletý koriandr, papriku, trochu sójové omáčky, promícháme a přiklopíme pokličkou na pár minut.
  6. Mezitím se dovaří kernoto, takže ve woku promícháme s hotovou zeleninovou směsí, přidáme podle chuti obilné mléko nebo rostlinnou smetanu a můžeme podávat.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Pravděpodobně nevyužijete celou dávku kernota, takže nemíchejte se zeleninou vše, pokud to nesníte a odložte si na další vaření, bude to o to větší rychlovka.
  • Pro verzi bez lepku použijeme sójovou máčku tamari (ne shoyu) a bezlepkovou obilovinu namísto špaldového kernota.
  • Pro verzi bez sóji použijeme nesójovou verzi tamari omáčky (hrachovou, cizrnovou, pohankovou) nebo více soli.
Kombinujeme
  • Pokud chceme kompletní talíř, doplníme luštěninou, tofu nebo tempehem. Pro dokonalost doplníme kvašenou zeleninou a zelenou posypkou.

Obměna

  • Místo kernota můžete použít špaldu nebo jinou obilovinu.
  • Výbornou chuť dostaneme, když použijeme čerstvou nať koriandru či jiné čerstvé byliny. Teď na jaře můžeme doplnit divokou zeleninou jako jsou pampelišky, popenec, žabinec či kopřiva. Dodáme tak jídlu tu správou jarní energii a vitamíny.
Děti
  • Pokrm je vhodný až pro děti již od 1 roku, jen ubereme olej, sůl, koření a sójovou omáčku. Ideálně jim ze stejných surovin uvaříme v malém hrnečku vedle, případně uvaříme jídlo společně a dospělému dochutíme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
25. 5. 2023

Mnaaaaam ♥️

Famozne! Vdaka!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.