Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Špaldovo – dýňový koláč

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Recept na tento koláč jsem dostala od jedné šikovné maminky, která začala před několika měsíci vařit jinak a dneska stíhá kromě zdravého jídla i péct takovéhle dobrotky. Koláč je rychlý a jednoduchý, jen je potřeba mít doma sladěnku, dýni a celozrnnou mouku. Zbytek ingrediencí už najdete většinou v každé domácnosti.

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Základní informace

Tento velmi jednoduchý a přitom chutný koláč jsem si zamilovala hned po prvním upečení. Má jemně nasládlou chuť a díky sezamovému oleji krásně voní i chutná. Komu se bude zdát málo sladký, může ho zkusit s níže uvedenou polevou.

Ingredience
  • 500g špaldové mouky polohrubé, nebo kombinace 300g špaldové a 200g kukuřičné
  • 400g sladěnky  (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • 120g nahrubo mletých ořechů vlašských, nebo lískových
  • 600g nastrouhané dýně hokaido, může být i na hrubo
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
  • 250ml sezamového oleje (nebo slunečnicového, či jiného)
  • šálek spařených hrozinek (nemusí být)
Postup

Ušleháme pomocí mixéru mokré ingredience – sladěnku a olej. V míse smícháme nastrouhanou dýni, mleté ořechy, skořici, hrozinky, mouku, prášek do pečiva a přilijeme ušlehanou sladěnku s olejem. Pomocí stěrky důkladně promícháme a dáme na klasický vysoký plech vyložený pečícím papírem.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175-180’C asi 30 minut.

Praktické

Dýni, pokud je mladá nemusíme loupat, pouze vyjmeme vnitřek a semínka.

Kombinujeme

Pokud máte rádi koláč s polevou, je možné jí udělat z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany, kterou krém naředíme tak, aby se dobře roztíral.  Krém se dá zjemnit i lžící citronové šťávy.

Obměna

Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, rýžová, pohanková. Místo oříšků použijte mandle, nebo slunečnicová semínka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

74 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zkoušel prosím někdo tento recept z dýně Goliáš? Dostala jsem od sousedky a nevím jestli by se na tenhle recept hodil.

Velmi chutný koláč, děkuji za recept.👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Nepečené kokosové kuličky z fazolí

Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. Vsadím se, že základní ingredienci va...
16
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...
22
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...