Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Špaldovo – dýňový koláč

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Tento velmi jednoduchý a přitom chutný koláč jsem si zamilovala hned po prvním upečení. Má jemně nasládlou chuť a díky sezamovému oleji krásně voní i chutná. Komu se bude zdát málo sladký, může ho zkusit s níže uvedenou polevou.

Ingredience
pro 4 porce

  • 500 g špaldové mouky polohrubé (nebo kombinace 300 g špaldové a 200g kukuřičné)
  • 400 g sladěnky/sladu případně
  • 120 g nahrubo mletých ořechů vlašských, nebo lískových
  • 600 g nastrouhané dýně hokaido
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
  • 250 ml sezamového oleje (nebo slunečnicového, či jiného)
  • šálek spařených rozinek (nemusí být)

Diagnóza zněla rakovina 3. stupně. Marcelu čekal klasický postup – chemoterapie, operace a ozařování. Navzdory ...

Recept na špaldovo-dýňový koláč bez cukru

  1. Ušleháme pomocí mixéru mokré ingredience – sladěnku a olej.
  2. V míse smícháme nastrouhanou dýni (může být i nahrubo), mleté ořechy, skořici, rozinky, mouku, prášek do pečiva a přilijeme ušlehanou sladěnku s olejem.
  3. Pomocí stěrky důkladně promícháme a dáme na klasický vysoký plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175-180°C asi 30 minut.

Praktické

  • Dýni, pokud je mladá, nemusíme loupat, pouze vyjmeme vnitřek a semínka.
  • Pokud máte rádi koláč s polevou, je možné jí udělat z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany, kterou krém naředíme tak, aby se dobře roztíral.  Krém se dá zjemnit i lžící citrónové šťávy.

Obměna

  • Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, pro bezlepkovou verzi rýžová, pohanková.
  • Místo oříšků použijte mandle nebo slunečnicová semínka.
  • Místo sladěnky můžete použít kukuřičný nebo rýžový sirup
  • Dýni můžete nahradit jablkem nebo mrkví.
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná buchta sladší.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od cca 1,5 roku. Pokud však menší dítě dostává běžně kupované pečivo, piškoty, sušenky apod., můžete mu bez obav nabídnout tuto zdravější variantu i v nižším věku.

 

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

91 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Růžena
28. 2. 2025

Moc dobrý, chutnal i babičce 🙂

Bio rozinky pravděpodobně není třeba spařovat, nebo ano?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Nepečené kokosové kuličky z fazolí

Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. Vsadím se, že základní ingredienci va...
20
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)