- 400 g listů řepy (bez řapíků)
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule na kostky
- 3 stroužky česneku
- 1/2 hrnku vody
- špetka mletého pepře
- špetka soli
- 2 lžíce rostlinné smetany (pro smetanovou verzi)
Jak udělat špenát z listů červené řepy
- Opereme listy ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky, česnek oloupeme.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
- Řepové listy pokrájíme na menší kusy a přidáme k cibuli.
- Podlijeme troškou vody a pár minut podusíme do měkka.
- Vypneme, přidáme prolisovaný česnek a ponorným mixérem částečně můžeme obsah hrnce rozmixovat.
- Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu ještě jednu dvě lžíce rostlinné smetany.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Mixér nemusíme použít, můžeme nechat kousky špenátu a cibule viditelné. Anebo naopak můžeme rozmixovat zcela, aby nebylo znát, z čeho je špenát vyrobený. Já mixuji jen trochu, mám ráda konzistenci omáčky ale i viditelné kousky viz foto.
- Pokud byste chtěli špenát zahustit, tak ve studené vodě rozmíchejte lžičku kukuřičného škrobu a přilijeme do špenátu na konci vaření. Minutku povaříme do zhoustnutí.
- Pokud chcete hotový špenát dosolit, můžete přidat na závěr ještě sojovou omáčku.
- Pokud máte rádi špenát trochu kyselý, přidejte umeocet nebo jablečný ocet. Já obvykle dám lžičku od obou podle chuti do již vypnutého špenátu.
- Na špenát použijeme jen zdravé listy, stonky necháme na vývar nebo naložíme.
- Množství výsledného špenátu vystačí na 2 – 4 zeleninové přílohy nebo na těstoviny pro 2-3 osoby. Záleží, co dalšího budete kromě špenátu mít na talíři.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a bezsójový, pokud nepřidáte na konci shoyou omáčku nebo nepoužijete sojovou smetanu. Pokud se chcete vyhnout lepku, použijte omáčku tamari, pokud potřebujete nesojovou verzi, použijte hrachovou či jinou omáčku na osolení a smetanu dejte mandlovou, ovesnou apod.
Obměna
- Do špenátu můžete k řepovým listům přidat i jinou divokou zeleninu jako kopřivu, bršlici, hluchavku, žabinec apod. nebo zeleninové listy kedlubnů, ředkviček.
- Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku.
- Pepř můžete vynechat nebo použít jiné koření. Já ráda dávám trošku mletého kmínu, mleté hořčice a koriandru.
Děti
- Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení zeleninových příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář