Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Špenátová omáčka z mangoldu a kedlubnu gigant

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto
děti od 1 a půl roku

Zelinář mi dovezl obří kedlubny giganty. Co s nimi? Už jsme je měli na všechny způsoby. Dnes přišly do omáčky. Všem chutnala, děti jásaly, že mají brokolicovou :-)

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 cibule
  • 1 kedluben gigant
  • 6 listů mangoldu
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • 2 stružky česneku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • rostlinná smetana (sojová, ovesná, mandlová, rýžová)
  • vývar/horká voda

Před časem jsem tu řešila chornický zánět močových cest. Trval 17 let! Antibiotika jsem brala i 3x do měsíce. Bolest ...

Jak připravit špenátovou omáčku

  1. Dáme si ohřát zeleninový vývar a připravíme zeleninu: cibuli a oloupaný kedluben nakrájíme na větší kostky, mangold pokrájíme na menší kusy.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme mangold a kedluben, za občasného míchání osmahneme.
  3. Po chvíli podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Stačí trochu, obě zeleniny jsou poměrně mokré. Čím víc dáme vody, tím víc musíme zahustit škrobem a naopak.
  4. Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme do měkka.
  5. Přihodíme oloupaný česnek, vypneme, rozmixujeme ponorným mixérem úplně dohladka a vrátíme na sporák.
  6. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob, přidáme do omáčky a necháme ještě minutku povařit.
  7. Stáhneme z plotny a přidáme postupně podle chuti rostlinnou smetanu, umeocet a jablečný ocet.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Kombinujeme

  • Zelená špenátově chutnající omáčka se skvěle hodí ke knedlíkům nebo těstovinám a něčemu křupavému. My si ji dali k fazolovému nákypu a rýžovým knedlíkům.

Praktické

  • Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájeného mangoldu, na něj vrstvu kedlubny, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit cca 20 minut. Pak dolijeme horkým vývarem, rozmixujeme a dochutíme. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

Obměna

  • Omáčka může posloužit i jako polévka. Dá se doplnit např. uvařenou rýží, ať už rozmixovanou nebo přidanou na závěr.

Děti

  • Dětem do roka nepřidáváme česnek, sojovou omáčku, rostlinnou smetanu ani umeocet. Česnek můžeme přidat cca od 1,5 roku, ale rozhodně necháme přejít chvilečku varem. Ke konci druhého roku věku už můžeme přidávat i umeocet, sojovou omáčku a smetanu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář