Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Špenátový porridge

Uvařeno
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Velmi rychlý a sytý pokrm pro milovníky špenátu. Pokud máte úrodu špenátu, vyzkoušejte tuto netradiční kaši a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
1-2 porce
  • 50 g celozrnných špaldových vloček
  • olej
  • pórek
  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • lískové oříšky
  • sůl
  • čerstvý listový špenát
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva
  • tempeh

Když jste malí, jíte, co vám dají rodiče. Jak rosteme, začínáme si vybírat sami, co a kdy budeme jíst. Já jsem si nej...

Jak připravit špaldovou kaši se špenátem

  1. Špaldové vločky namočte na cca 1 hodinu do vody.
  2. Na pánev nalijte olej, přidejte nakrájený pórek, slunečnicová a dýňová semínka, lískové ořechy a lehce orestujte.
  3. Přidejte vločky, podlijte je trochou vody, osolte a promíchejte. Vařte několik minut.
  4. Ke konci vaření vmíchejte nakrájený špenát. Vařte dalších pár minut na mírném ohni.
  5. Na další pánvi rozpalte olej a přidejte rozdrobený tempeh, osolte a osmahněte, aby byl křupavý.
  6. Jakmile je kaše uvařená, přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Promíchejte a posypejte křupavým tempehem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Špenát, pokud je mladý a čerstvý, přidejte opravdu až ke konci. Nemá smysl ho zbytečně dlouho vařit.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové vločky.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.)

Obměna

  • Místo špaldových můžete použít jakékoliv vločky.
  • Přidejte jakákoliv semínka nebo ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme celé lískové oříšky a semínka, kvůli možnému vdechnutí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
20. 11. 2024

Opravdu super rychlá dobrota! Chutnalo a moc😋

Výborný!!! Děkujeme!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Placičky s čínskou omáčkou

Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...