Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovoce, navíc zdarma. Zkusila jsem je dát do naší oblíbené bezlepkové buchty a mělo to úspěch. My dospělí jsme měli radost, že jsme našli obdobu maminčiny višňové bublaniny. Koláč jsme hrdě nazvali špendlíková bublanina, i když není tak nadýchaný jako ta česká klasická. Je opět bez vajec, mléka, cukru i lepku!

Ingredience
na klasický plech
 
  • 2 hrnky kukuřičné krupice
  • 8 hrnků teplé vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 200 gramů rozinek
  • 1 kg omytých mirabelek (použili jsme mix žlutých, červených a rudých)
  • 2 lžíce tekutého sladu (celiaci použijí bezlepkový sirup)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Člověk se někdy stane veganem ani neví jak. Jako Monika. Pochází ze sedlácké rodiny a byla “masařka”. Dne...

 

Postup
  1. Vodu ohřejeme a rozmícháme v ní slad.
  2. Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme kokos, rozinky, přidáme olej a sůl.
  4. Přidáme omyté ovoce.
  5. Pečeme na 180 °C 55 minut. Výsledný koláč není zcela tuhý a špejle suchá, ztuhne až po vychlazení.
  6. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

Doporučuji skladovat v chladu nebo přímo v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.dezert spendlikova bublanina plech

Mirabelky jsou hodně mokré, nelekejte se proto, že konzistence se bude zdá i po pečení řídká. Až vystydne, ztuhne.

 

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Syrové mirabelky jsou nasladle, ale pecenim nebo vaření se z nich stane hotová kyselina a to i když jsou úplně zralé a měkké. Nejaky tip na odstraneni kyselosti? 🙂

Ta horní fotka sem asi nepatří. Říkala jsem si, jestli nemám jiný recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...