Na obalení:
- 1 lžíce bezlepkových ovesných vloček
- 2 lžíce kukuřičné strouhanky
- čerstvá petrželka
- čerstvý česnek
- tymián
- sladká mletá paprika
- sůl
Na marinádu:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 lžička datlového sirupu
- 1 lžíce tamari
- 1 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička rýžového octa
- 1 lžička sezamových semínek
- 1 lžička kajenského pepře
Ostatní ingredience:
- 180 g přírodního tofu
- čerstvá petrželka
- čerstvá jarní cibulka
- 1 lžička tahini
- pár zrnek kuzu
- voda
Jak připravit marinované tofu špízy
- Marinádu připravte smícháním všech surovin v misce.
- Pomocí prstů nalámejte tofu na větší kousky. Ponořte je do marinády na pár hodin.
- Nasekejte petrželku a česnek i se zelenými listy.
- Vločky nahrubo rozmixujte.
- V míse smíchejte kukuřičnou strouhanku, nasekané vločky, petrželku, česnek, sůl, sušený tymián a papriku.
- Vezměte marinované tofu a obalte ho v posypce.
- Napíchněte na špejle.
- Vložte do horkovzdušné fritézy na 12 minut při 190°C.
- Do zbývající marinády přidejte tahini, pár zrnek kuzu a půl sklenice vody. Dejte do pánve a vařte, dokud omáčka nezhoustne. V případě potřeby přidejte vodu. Trvá to pár minut.
- Špízy na talíři pokapejte omáčkou, posypejte čerstvou petrželkou a jarní cibulkou.
Praktické
- Nemáte li pomůcky do fritézy na špízy, dejte na dno a v polovině pečení tofu otočte.
- Tofu je lepší natrhat na kusy než nakrájet nožem. Nejen, že to lépe vypadá, ale drží na tom dobře i ta posypka.
- Nemáte-li horkovzdušnou fritézu pečte v troubě do zlatova.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
- Pokud vám nevadí lepek, můžete použít klasické ovesné vločky.
Obměna
- Můžete přidat jakékoliv bylinky nebo koření.
- Můžete přidat jakoukoliv, ne příliš pálivou, chilli papričku.
Děti
- Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář