Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Srdce na talíři

Uvařeno

Červené, sladké, kořeněné, rychlé, snadné, chutné, barevné. I úplně obyčejné jídlo můžeme trochu vylepšit, pokud ho chceme připravit pro nějakou speciální příležitost. Tohle srdce bych viděla dobře na Sv.Valentýna, k svátku nebo na nějakou romantickou večeři.

Ingredience
  • celozrnný kuskus
  • prášek ze sušené červené řepy
  • červená loupaná čočka
  • pikantní feferonkový olej
  • česnek
  • žampiony
  • hlíva ústřičná
  • červená cherry rajčátka
  • oregáno
  • petrželka
  • sůl

V minulosti jsem se zdravou stravou koketovala, ale neuměla jsem si sestavit jídelníč...

Jak připravit Srdce na talíři

  1. Osmažte česnek s chilli olejem a trochou prášku z červené řepy, přidejte kuskus a vodu, osolte a vařte, jak je uvedeno na obalu (obvykle se již nevaří ale nechá dojít pod pokličkou). Když je kuskus hotov, načechrejte ho vidličkou.
  2. Uvařte čočku, já jí vařím al dente, protože nemám ráda rozvařenou. Pokapejte pikantním olejem, přidejte sůl a odložte stranou.
  3. Nakrájejte pleurotus na proužky a orestujte je na pánvi s česnekem, petrželkou, solí a olivovým olejem.
  4. Připravte rychlý konfit z cherry rajčat. Na pánev s trochou oleje, přidejte jemně nasekaný česnek, nakrájejte cherry rajčata na polovinu, osolte, posypte oregánem a položte je řezem na dno pánve. Vařte je rychle při vysoké teplotě a jen z jedné strany. Utvoří se taková pěkná kůrka.
  5. Stejný postup udělejte s žampiony. Dejte houby a cherry rajčata stranou.
  6. Pak sestavte srdce, pomocí formiček, střídejte vrstvy kuskusu s čočky. Podáváme s cherry rajčaty, žampiony, plerotusem a ve finále několika kapkami olivového oleje. Vezměte sítko a posypte celou misku červenou řepou. Trochu petrželky a to je vše.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Formy koupíte v domácích potřebách např. od Tescomy.
  • Podle počtu strávníku přizpůsobte množství ingrediencí.

Obměna

  • Nemusí to být jen srdce, vyměníme formičku za kytičku a máme námět třeba k narozeninám, a co třeba hvězdičku na vánoční stůl?
  • Podle sezony obměňte zeleninu.
  • Místo kuskusu zkuste i jinou obilovinu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud uberete sůl a ostré koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Viero, ty jsi ďábel! Anebo anděl? Díky, to bude Valentýn❤️

Pleurotus = hlíva

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Houbové kuličky

Pokud hledáte chutnou a zdravou alternativu k masovým kuličkám, pečené žampionové kuličky jsou ideální volbou. Tyto jednoduché kuličky mají příjemnou struk...

Mungo kuličky

Kuliček není nikdy dost, vždy přijdou k chuti a jsou dobré jak teplé, tak studené. Můžeme je využít i na různá pohoštění nebo do krabičky na výlety.

Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě

Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.