suchá část
- 1 šálek špaldové mouky
- 1 šálek kukuřičné mouky
- 3 lžíce sušeného sladovitu (není nutné)
mokrá část
- 20 dkg kokosového oleje (příp. palmového tuku)
- 1 “vejce” (tj. šlem z lněného semínka)
- 2 lžíce sladu
ostatní
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

- karobová poleva nebo čokoládová poleva
- mleté vlašské ořechy
- marmeláda bez cukru
Jak připravit linecké cukroví polité čokoládou
- Mokrou část našleháme a postupně přimícháme část suchou.
- Vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně, případně doředíme opatrně vodou.
- Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet.
- Vyválíme těsto, dobře se válí mezi dvěma pečícími papíry na asi 4 mm silné a vykrajujeme vykrajujeme srdíčka či jiné tvary.
- Pečeme na vymazaném plechu nebo pečícím papíru v předehřáté troubě na 175°C až je spodek růžový.
- Po vychladnutí máčíme polovinu srdíček do karobové polevy a ihned sypeme mletými oříšky.
- Po zaschnutí polevy slepujeme marmeládou bez cukru.
Praktické
- Výborné zdravé cukroví na Vánoce, ale i jako sladké občerstvení na oslavy nebo večírky.
- Skladujeme v papírové krabici v lednici (lze i na balkoně, ale mrazy způsobí zšednutí čokolády) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
- Ořechy si můžete namlít v mixéru najemno nebo je můžete již mleté koupit.
Obměna
- Ze stejného těsta můžete udělat ještě Stromečky s kokosem nebo klasické Slepované linecké cukroví.
- Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnnou pšeničnou moukou.
- Sladěnku a sladovit klidně nahraďte obilným nebo rostlinným sirupem.
Děti
- Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
- Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobry den,
meli byste, prosim, pro me nejakou radu?
Nevim proc, ale jsem dala misto 1 salku 3 😀 od mouk… testo samozrejme nedrzelo pohromade… v lednici ztvrdlo. Bylo mi lito to vyhodit, tak jsem to naredila olejem a natlacila do formicek… No, po upeceni (20 min na 170st) se to cele rozpadlo na drobeni…
Porad je mi to lito vyhodit a napadlo me to pretvorit na “nepecene”, ale se mi uz nechce experimentovat a “znicit” dalsi suroviny. Chutove je to lehce nahorkle (kakaova casta), vanilka mastnejsi…
Dekuji za rady i doporuceni.
Jitka
Chci se jen poděli o to, že jsem si udělala linecké cukroví bezlepkové. Místo špaldové mouky jsem dala pohankovou moukou a cukroví slepila povidly. A je to dobrota.