- 1 hrnek vařené čočky
- 1 lžíce kvásku (nebo bílé miso pasty)
- 1 cibule
- kus kapusty (hrnek pokrájené)
- kus celeru (1/2 hrnku strouhaného)
- koření: mletý kmín, 2 bobkové listy
- 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
- lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet (pokud nepoužijete kvásek)
- Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu.
- Cibuli a kapustu pokrájíme na proužky, celer nastrouháme na hrubo.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a orestujeme.
- Přidáme kapustu, celer, bobkový list a restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
- Na závěr přidáme čočku, rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
- Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bilé miso.
- Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
- Pokud potřebujete dosolit, použijte trošku sojové omáčky. V případě, že použijete miso, počítejte, že také solí.
- V našem receptu jsme použili předem uvařenou neloupanou červenou čočku, ale můžete sáhnout po kterékoli jiné. Pokud ji nemáte uvařenou, můžete do polévky přidat na začátku loupanou červenou čočku, ta se vám stihne uvařit stejně rychle jako zelenina.
- To černé, co plave na vrchu, je řasa hijiky, se kterou se vařila čočka
- Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně a velmi dobře, tuto verzi také vaříme a moc nám chutná.
- Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prosím, jedná se o kvásek pšeničný nebo žitný? Mám zrovna ten pšeničný.
Mňam ♥️mňam ♥️ mňam ♥️