Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Staročeské zelí s uzeným

Uvařeno
sezóna zima

Jednoduchý a výborný recept od našich předků – staročeské zelí s uzeným. V našem podání samozřejmě s uzeným tempehem :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 hrsti kysaného zelí (bez vody)
  • 1/4 pórku (bílá část)
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1/4-1/2 uzeného tempehu
  • k dochucení: umeocet

“Jsem v koncích, vyzkoušel jsem úplně všechno”. Takto Zdeněk popsal svých 20 kg nadváhy, špatné trávení, ...

Postup

  1. Na oleji si dozlatova osmažíme cibulku. Přidáme větší špetku soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a na kolečka pórek a restujeme, až pórek změkne.
  3. Zasypeme mletou paprikou (případně i kmín, pokud ho zelí neobsahuje) a ještě minutku smažíme.
  4. Přidáme okapané, nakrájené kysané zelí (případně i uvařené kroupy) a mícháme cca 3-5 minut.
  5. Až je vše hotové, ochutnáme a případně přidáme kapku umeocta.

Praktické

V originálním receptu se staročeské zelí podávalo s kroupami – buď k tomu zvlášť jako příloha, ale často se zamíchaly do pokrmu přímo při přidávání zelí (tj. ve 4. kroku). Můžete ale použít jakoukoliv jinou obilovinu nebo i knedlík.

Obměna

Místo pórku je výborná i kapusta nebo hlávkové zelí na nudličky. Tempeh lze nahradit uzeným tofu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnešní večeře… Jáhlový knedlík zbyl od oběda, zelí v cukuletu uvařeno… Dobrota😊 Děkuji za recept❤️

Katarina
25. 5. 2021

Tak toto je ina dobrota a doslo a za 15 minut! Fantasticke!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz

Pečené seitanové plátky

Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje ...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...