Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Šťavnatá maková bábovka bez lepku

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. Skvělý dezert pro chladné podzimní dny!

Ingredience
na 1 bábovku
  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60-150 g mletého máku (dle chuti a konzistence)
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 mrkev
  • špetka soli
  • k dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Jak připravit bezlepkovou makovou bábovku

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Jablka zbavíme slupek a jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky.
  3. Do blenderu (mixéru) dáme jablka, rozinky, rostlinné mléko a olej a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, mletý mák, nahrubo nasekané ořechy a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi.
  6. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev, šťávu a kůru z půlky citrónu a skořici nebo/a vanilku, pokud chceme použít.
  7. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  8. Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mletého máku, který tekutinu nasaje.
  9. Formu na bábovku si vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  10. Těsto do ní nalijeme a pečeme 30-50 minut.
  11. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  12. Bábovku necháme 10 minut ve formě a poté vyklopíme.
  13. Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  14. Necháme před krájením úplně vystydnout.
  15. Zbylou bábovku skladujeme v lednici.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tato bábovka není jako ta klasická – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Těsto můžete péct také na plechu nebo ve formě na dort.
  • Pokud máte rádi, bábovku (nebo buchtu na plechu) si polijte polevou, například karobovou.
  • Pohankovou mouku si můžete i jednoduše udělat doma v blenderu. Stačí pohanku lámanku nebo kroupy nasypat do blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Pokud by na vás byla málo sladká, polijte si ji polevou nebo rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Pokud víte, že máte rádi sladší dezerty, tak vyměňte rozinky za datle nebo do těsta přidejte ještě pár lžic např. rýžového sirupu (ochutnejte těsto před pečením a doslaďte si). My máme raději, když jsou dezerty méně sladké a vynikne jejich přirozená chuť.
  • Prášek do pečiva v tomto receptu není třeba, ale pokud chcete, můžete ho přidat.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít i hotové jablečné či jiné pyré. Stejně funguje i dužina z mladého kokosu.
  • Pohanku můžete nahradit i na mouku rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu.
  • Ingredience jsou variabilní. Ořechy či mrkev můžete zcela vynechat nebo nahradit třeba mandlemi nebo lískovými oříšky. Bábovku můžete dochutit i jiným kořením dle vašich preferencí nebo použít jen skořici nebo jen vanilku. Citrónová šťáva a kůra také nejsou nutné.
  • Mák můžete vynechat a dát místo něj 60-100 g kakaa pro kakaovou bábovku (můžete obarvit jen část těsta a udělat ji mramorovanou).
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná bábovka sladší.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahojky, včera jsem poprvé upekla makovou bábovku a je výborná. Upoutala mě na instagramu, kde je jen video. Za mě je to lepší, protože jsem vizuální typ,ale tady v receptu není mrkev, kterou bych já tam ráda dala. To nevadí, bábovka mi moc chutná tentokrát i bez mrkve. A zjistila jsem, že je v receptu tolik alternativ…..tak příště!😋👍

Paťúš
11. 11. 2024

Fantastický koláč! 🤩 Úplna topka toto, zbožňujem, ďakujem za recept 🥰 Je to prvý koláč kde mi nevadí tá vlhkosť a vláčnosť práve naopak úplne sa to sem hodí aj sladkosť z ovocia úplne ideálna normálne som nestihla odfotiť 😃❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
klub
8
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...