- 400 g jablek
- 150 g rozinek
- 60 ml oleje
- 250 ml rostlinného mléka
- 200 g pohankové mouky
- 60-150 g mletého máku (dle chuti a konzistence)
- hrst vlašských ořechů
- 1 mrkev
- špetka soli
- k dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z 1/2 citrónu
Jak připravit bezlepkovou makovou bábovku
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Jablka zbavíme slupek a jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky.
- Do blenderu (mixéru) dáme jablka, rozinky, rostlinné mléko a olej a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, mletý mák, nahrubo nasekané ořechy a promícháme.
- Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi.
- Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev, šťávu a kůru z půlky citrónu a skořici nebo/a vanilku, pokud chceme použít.
- Všechno pořádně vařečkou promícháme.
- Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mletého máku, který tekutinu nasaje.
- Formu na bábovku si vymastíme olejem a vysypeme moukou.
- Těsto do ní nalijeme a pečeme 30-50 minut.
- Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
- Bábovku necháme 10 minut ve formě a poté vyklopíme.
- Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
- Necháme před krájením úplně vystydnout.
- Zbylou bábovku skladujeme v lednici.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Tato bábovka není jako ta klasická – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
- Těsto můžete péct také na plechu nebo ve formě na dort.
- Pokud máte rádi, bábovku (nebo buchtu na plechu) si polijte polevou, například karobovou.
- Pohankovou mouku si můžete i jednoduše udělat doma v blenderu. Stačí pohanku lámanku nebo kroupy nasypat do blenderu a rozmixovat na mouku.
- Pokud by na vás byla málo sladká, polijte si ji polevou nebo rostlinným sladidlem (slad, sirup).
- Pokud víte, že máte rádi sladší dezerty, tak vyměňte rozinky za datle nebo do těsta přidejte ještě pár lžic např. rýžového sirupu (ochutnejte těsto před pečením a doslaďte si). My máme raději, když jsou dezerty méně sladké a vynikne jejich přirozená chuť.
- Prášek do pečiva v tomto receptu není třeba, ale pokud chcete, můžete ho přidat.
Obměna
- Místo jablek můžete použít i hotové jablečné či jiné pyré. Stejně funguje i dužina z mladého kokosu.
- Pohanku můžete nahradit i na mouku rozmixovanými ovesnými vločkami.
- Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu.
- Ingredience jsou variabilní. Ořechy či mrkev můžete zcela vynechat nebo nahradit třeba mandlemi nebo lískovými oříšky. Bábovku můžete dochutit i jiným kořením dle vašich preferencí nebo použít jen skořici nebo jen vanilku. Citrónová šťáva a kůra také nejsou nutné.
- Mák můžete vynechat a dát místo něj 60-100 g kakaa pro kakaovou bábovku (můžete obarvit jen část těsta a udělat ji mramorovanou).
- Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná bábovka sladší.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahojky, včera jsem poprvé upekla makovou bábovku a je výborná. Upoutala mě na instagramu, kde je jen video. Za mě je to lepší, protože jsem vizuální typ,ale tady v receptu není mrkev, kterou bych já tam ráda dala. To nevadí, bábovka mi moc chutná tentokrát i bez mrkve. A zjistila jsem, že je v receptu tolik alternativ…..tak příště!😋👍
Fantastický koláč! 🤩 Úplna topka toto, zbožňujem, ďakujem za recept 🥰 Je to prvý koláč kde mi nevadí tá vlhkosť a vláčnosť práve naopak úplne sa to sem hodí aj sladkosť z ovocia úplne ideálna normálne som nestihla odfotiť 😃❤️