- 1 kedlubna
- 1 lžíce oleje
- 1/4 lžičky mahá koření
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička kukuřičného škrobu + 2 lžíce studené vody
- na dochucení: sůl, umeocet, rýžový ocet
Jak připravit zelí z kedlubny
- Kedluben oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Na pánvičce rozehřejeme olej a vsypeme kedlubnu.
- Ihned ji posolíme a restujeme, až trochu zezlátne.
- Posypeme mahá a kmínem a zalijeme vývarem nebo vodou.
- Přiklopíme pokličkou a necháme na nejmenším plameni dusit do změknutí (cca 3-5 minut).
- V hrníčku rozmícháme maizenu ve vodě a nalijeme na pánev ke kedlubně.
- Jakmile se kedlubna zahustí, vypneme plamen.
- Dochutíme umeoctem a rýžovým octem dle chuti.
- Podáváme například s knedlíky, těstovinami, uvařenou obilovinou a třeba uzeným tofu nebo tempehem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud jste ke kedlubně přidali hodně vody, přidejte víc škrobu, aby se zahustila. Pokud se vařením z kedlubny voda vypařila, přilijte ji. Měla by vzniknout pěkná “omáčka”.
Obměna
- Takto se dá připravit zelí i z cukety, košťálů z brokolice nebo řepy.
- Mahá koření můžeme zcela vynechat a místo toho použít mletý kmín (nebo celý, pokud ho máte rádi).
- Pokud nemáte rýžový ocet, použijte jablečný ocet, ale doporučujeme ho přidat v průběhu vaření, jeho chuť je více kyselá.
- Okyselit zelí můžete i šťávou z pickles nebo kvašeného zelí.
- Další možností a obměnou je na oleji osmahnout cibulku a poté přidat kedluben a pokračovat v dušení. Nebo můžete zlatavou cibulku vmíchat do hotového zelí.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roka.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc dobrý! Měla jsem postarší kedlubny, tak jsem je zpracovala do zelí a bude dnes k obědu s knedlíčkama z rýže a uzeným tofu, už se těším 😋
Náramná dobrota😋😋😋