Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Šťouchaná dýňovo-květáková polévka

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 roku

Další z rychlých a chutných podzimních polévek.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek na kostky nakrájené dýně
  • 1 hrnek na růžičky rozebraného květáku
  • 4 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
  • špetička muškátového oříšku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • lžička miso pasty
  • umeocet
  • na ozdobení: petrželka a pražená semínka sezamu

Byla jsem stále unavená, všechno mě bolelo, z práce jsem byla vyhořelá. Teď je všechno jinak. Máme opět radost ze živ...

Postup
  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme dýni na kostky, květák rozebereme na růžičky.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli, ovesné vločky a přidáme dýni a květák.
  4. Vaříme společně asi 15 minut. Ke konci varu přidáme špetičku muškátového oříšku.
  5. Vypneme oheň, přidáme miso pastu a pomocí šťouchadla na brambory zeleninu rozšťoucháme.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Na závěr posypeme petrželkou a praženým sezamem.

Praktické

  • Pro verzi bez lepku použijeme bezlepkové vločky (pohankové, rýžové apod. nebo certifikované bezlepkové ovesné vločky).

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít batáty.

Děti

  • Od 1 roku věku polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Od roku a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Fajn polévka 😊

Najlepšia tekvicová polievka, uz je stálica v našom jedálničku😋
S troškou tekvicového oleja je uplne top, dakujem za recept

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní hrachová polévka s dýní

Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...