Domů > Magazín > Zdraví

Stravou proti zánětům

Klasická medicína řeší záněty chemickými léky, které mají mnoho vedlejších účinků a jen potlačují příznaky, ale neřeší problém. Pojďme se podívat, co jíst a co naopak ne, abychom se zánětu v těle zbavili.

Zánět v těle

Zánět je to obranou imunitního systému na infekci, úraz či cokoliv, co tělu škodí. Chronický zánět může vznikat i řadu let, díky neustálému dráždění například špatnou stravou s prozánětlivými účinky, neléčenou infekcí, stresem, kouřením či požíváním alkoholu. Zdravá strava má příznivé účinky nejen pro snížení rizika chronických onemocnění, ale i pro mentální a fyzické zdraví.

Potraviny, které způsobují zánět

  • rafinované sacharidy
  • smažená jídla
  • káva
  • alkohol
  • cukr
  • červené maso a uzené masné výrobky
  • lilkovitá zelenina
  • margarín

Potraviny s protizánětlivými účinky

  • ořechy
  • olivový olej
  • bobulové ovoce a zelenina, především listová
  • mořské řasy
  • zelené výhonky
  • klíčky
  • obiloviny – amarant, jáhly, pohanka, quinoa, čirok
  • bezlepkové pečivo
  • houby, například reishi
  • luštěniny

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

    Věděli jste, že fazole mají vysoký obsah vlákniny a jsou nabité antioxidanty a protizánětlivými látkami? Také ořechy jsou významné v boji proti zánětu, protože obsahují důležitý tuk, který pomáhá zastavit zánět. Držte se maximálně jedné hrstky ořechů denně.

    Výzkumy ukazují, že zelenina bohatá na vitamin K, jako je kapusta, květák, špenát, brokolice a zelí, snižují zánět v těle. Antioxidanty a omega – 3 mastné kyseliny mají také protizánětlivé účinky.

    Co ještě můžete udělat

    • Dopřejte si relaxaci.
    • Choďte pravidelně cvičit.
    • Nepřecházejte infekce.
    • Nastavte si pravidelný režim a dostatek spánku.
    • Konzumujte fermentované potraviny.
    • Při jídle poctivě žvýkejte.
    • Udržujte si dobrou náladu.
    • Rychlejší zotavení se ze zánětů můžete ještě podpořit užíváním některých protizánětlivých bylin, jako jsou například třezalka, meduňka, máta, heřmánek, lichořeřišnice, čekanka, portulák, bazalka a mnoho dalších.

    Zkuste to taky

    Já sama mám se změnou stravy dobrou zkušenost, vyřadila jsem škodlivé potraviny a zbavila se zdravotních problémů. Zkuste to taky a napište nám, jak vám změna jídelníčku pomohla.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

    168 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Jedla jsem podle JJ 14 dní, z toho týden hubneme do plavek a zhubla jsem 3 kila, cítila se líp. Pak víkend ve vinařství 😆 . V této pauze jsem jedla zase jinak 😉a tělo to sneslo obdivuhodně dobře, žádné pálení žáhy jako dřív 👍. Teď zase jím dle JJ a jsem moc spokojená. Kila jsem si udržela , takže nemám obavy z případných výpadků.

    Kattynka
    6. 11. 2022

    Mohu potvrdit, když jsem šidila JJ, tak nejen, že váha zase mírně stoupla, ale rozjel se mi šílený zánět močových a gynekologických cest. K tomu kvasinková infekce, která trvala snad 4 měsíce a musím říct, že jsem si s ní opravdu “užila”😭.
    Když ani lékaři nebyli schopni pomoci, tak jsem si uvědomila, že když jsem jedla přísně dle JJ, nic takového mě netrápilo. Ke stravě jsem se vrátila. Močák se po dvou týdnech uklidnil, kvasinky si žily svým životem dál. Tak jsem naprosto vyloučila veškerý cukr ( i ten skrytý, včetně ovoce. Veškerou mouku, i žitnou, kvásek atd…ted po 5 týdnech této stravy mám konečně klid a k tomu o 5 kg méně.💪👍🤩
    Lidi, fakt má tahle strava smysl.💯🙏

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Kurkuma – zlatý poklad pro zdraví

    Kurkuma dlouhá neboli indický šafrán, žluté koření či žlutý zázvor patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně a tradičně se používá i pro své léčivé ...
    11
    3

    Malý průvodce dobrými čaji

    Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...

    Jarní bylinkové oleje 4x jinak

    Jakmile se ukážou první jarní bylinky, ihned je nadšeně sbíráme a zpracováváme všemi možnými způsoby a připravujeme si tak vlastní zásoby léčivých domácích...
    17
    4

    Magická bylinka mařinka vonná

    Mařinka je léčivá rostlina, která se používá již od středověku. Je to významná magická bylina, která chrání před zlem.
    7
    9

    Brusnice brusinka a brusinka velkoplodá

    Na první pohled se zdá, že je to to samé, avšak brusinku velkoplodou nemusíme hledat po lesích a chuťově je také lepší.

    Řapíkatý celer – superpotravina pro naši pleť a zdraví

    Šťáva z řapíkatého celeru je ”wellness trendem”, který za poslední roky ovládl sociální sítě. Jeho léčivé vlastnosti z něj dělají novou superpotravinu. Ale...