Začneme úplnými základy
Pokud bych chtěla popsat veškerá specifika ajurvédského stravování, vydalo by to na scénář pro nekonečný seriál na Netflixu. A stejně bych “děj” a “hrdiny” nevykreslila dostatečně. Pojďme se na to podívat radši úplně jinak. Začneme zlehka, abyste se trochu zorientovali v úplných základech ajurvédského stravování.
Jídlo jako lék – pokud?
Co kdybych vám řekla, že každé jídlo může být jak lékem, tak i jedem? A že záleží jen na nás, jak k němu přistoupíme? Jsme totiž tím, co jíme. Pokud si uvaříme úžasně zdravé jídlo, ale sníme ho ve spěchu a za sledování katastrofických zpráv, neudělá nám dobře navzdory všem nutričním hodnotám. Pokud si v klidu pochutnáme na polotovaru plném chemie ohřátém v mikrovlnce, taky nám neudělá dobře, i když u toho budeme téměř v meditačním stavu.
Představte si, že k vám má přijet speciální návštěva, úžasný host, kterého si nesmírně vážíte. Co mu připravíte k jídlu a jak mu pokrmy budete servírovat? Určitě to nebude ohřátá pizza z mrazáku, menu budete bezpochyby připravovat s láskou a úctou a vsadím se, že ho dáte na krásné talíře, zapálíte svíčku a u jídla se pěkně oblečete. S úsměvem a pomalu si budete každé sousto a přítomnost hosta vychutnávat. Takové jídlo bude lékem pro všechny přítomné. A ajurvéda nám radí, ať toto děláme i pro sebe.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Stačí jíst sezónně?
Pokud jsme zdraví, je v podstatě téměř jedno, co jíme, stačí jíst sezónně, lokálně (ideálně bio, tedy bez chemických postřiků), s rozumem (nepřejídat se, nespěchat) i s citem – tedy navnímat, co v danou dobu naše tělo potřebuje. To se snadno řekne, ale co když toto necítím? Netuším, co mé tělo říká? K tomu je úžasná jóga – díky vědomému pohybu a dechu nás vede dovnitř, k nám samým a zvyšuje naši citlivost vůči sobě. Jsme pak schopeni snáze signály těla i duše vnímat a chápat.
Ale co když tak úplně v pořádku nejsme? Pak je důležité podívat se dle Ajurvédy na to, co není v rovnováze a dle toho svůj jídelníček upravit. Mrkněte na náš dřívější článek o typech dle ajurvédy.
Co by měla jíst Váta aneb stále v poklusu
Máte více než jindy suchou pokožku? Trápí vás zácpa a nespavost? Podléháte úzkostem? Pak je zřejmě v nerovnováze vaše Váta. Váta – vítr, to je suchost, chlad, pohyb. Pokud chci tyto kvality poléčit, sáhnu po opačných. Mé jídlo by tedy mělo být teplé, hutné, těžší a především pravidelné. Například v podzimním období, které je samo o sobě Vátové, sahejte po sladkých chutích (kořenová a kulatá zelenina), vařte obiloviny (omezte ale kukuřici a polentu), z luštěnin je fajn mungo, přidávejte kvalitní tuky (sezamový olej, případně ghee), užívejte si pečená jablíčka, švestky, ale nejezte sušené ovoce, vyhýbejte se zmrzlinám, oříšky si dávejte ideálně předem namočené a jako zpestření jídla, ne jako hlavní chod. Z koření je pak pro toto období ideální např. anýz, kardamon, skořice, česnek. Popíjejte teplou vodu, bylinkové čaje (heřmánek, malinu, meduňku, fenyklový čaj apod.), omezte alkohol, kávu a “bublinkaté” nápoje.
Ideální strava pro perfekcionistku Pittu
Trápí vás záněty, vztek, horkost, průjem, akné nebo vyrážka? Pak máte zřejmě v nerovnováze Pittu. Pitta – oheň, to je horkost, ostrost a olejnatost. Zklidňovat ji tedy budeme omezováním výrazných a pálivých chutí. Například v létě (Pitta období) je ideální jíst rýži, sladit javorovým nebo rýžovým sirupem, používat kokosový olej (je skvělý například i na masáž chodidel, která nádherně ochladí), případně ghee a bobulovité ovoce, v létě si můžeme dovolit jíst je syrové, stejně jako zeleninu. Nádherně zchladí koriandr nebo máta. Nejen v létě je úžasný tzv. KKF (nebo K2F) čaj – tedy římský kmín, koriandr a fenykl. Můžete celá semínka pouze zalít vařící vodou, dát odstát přes noc do studené vody a nebo pro intenzivnější chuť lze chvíli povařit. Doslova pohladí váš žaludek.
Co poradit na talíř buclatější Kaphě
Bojujete s nadváhou, zadržováním vody v těle? Máte pocit těžkosti a nedokážete se k ničemu dokopat? Pokud je navíc konec zimy a začátek jara, pomohou vám následující tipy. Omezte sladké a slané. Přidejte do svého jídelníčku trpké, hořké chutě a celkově ho odlehčete. Z obilovin omezte oves a pšenici, naopak přidejte amaranth, ječmen, quinou nebo kukuřici. Pokud budete jíst chleba, udělejte si z něj suchý toast. Vyhýbejte se máslu, sýrům, jogurtům. Oleje používejte jen v minimálním množství (vidíte ten rozdíl oproti nerovnováze Váty, kde je třeba naopak maximálně “promázávat zevnitř i zvenku”?) Ovoce klidně sušené, ale ne banány, datle, fíky. Syrová zelenina pro vás bude těžko stravitelná. Ze semínek jsou fajn dýňová a slunečnicová v malém množství, na ořechy raději zapomeňte. Kaphy zvládají vegetariánský režim mnohem lépe, než ostatní typy. Z nápojů raději nepijte jablečný, pomerančový nebo mrkvový džus.
Ne vždycky tělo signalizuje “správně”
Pozor, jakmile je některá dóša v nerovnováze, jsou i naše chutě nezdravé. Zvýšená váta tedy bude roztržitě sahat po čemkoli kdykoli a ideálně rychle, tedy sušenky, oříšky, muesli tyčinky, což je úplně špatně. Nezdravě zvýšená kapha bude zajídat smutek sladkými dortíky, což jí udělá ještě hůř! Teprve ve chvíli, kdy jsme alespoň více méně v rovnováze a umíme svému tělu naslouchat, poví nám přesně, co potřebuje.
Když nefunguje trávení, nefunguje nic dalšího
Mějme vždy na paměti, že ajurvéda hledá individuální řešení pro každého, že nejde generalizovat a obecně plošně radit všem stejné věci. Představili jsme si základní principy, ale je vždy potřeba podívat se sám na sebe a svoje potřeby, svoje zdraví.
Nicméně, cokoli jíme, ovlivňuje naší energii, zdraví i náladu. A to už stojí za maličko pozornosti, nemyslíte? Jak se vám líbí filozofie ajurvédy a její přístup k životu a stravování? Pokud budete chtít, povíme si příště více o trávení. Pokud totiž nefunguje trávení, nefunguje nic dalšího …
Těším se, Ivča
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji moc za krásný článek.
Ahoj Ivo, děkuju za článek a zároveň se ptám, zda bude nějaké podrobnější vedení, kurz?
děkuji j