Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jablečný štrůdl z celozrnné mouky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

První překvapení zdravé varianty štrůdlu bylo, že se s těstem opravdu nádherně pracovalo. Druhé, že štrůdl byl hotový velmi rychle a to třetí, že mi chutná víc, než klasická verze z lískového těsta. Už jen z těchto tří důvodů určitě stojí za vyzkoušení.

Ingredience

  • 3 hrnky (á cca 2dcl) celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 3/4 hrnku kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, oříškový...)
  • voda dle potřeby, vychází to na 3/4 až jeden hrnek
  • špetka soli
  • 4 větší jablka
  • 3/4 hrnku spařených rozinek
  • 1 lžíce skořice
  • 1/4 hrnku vlašských nebo jiných strouhaných ořechů
  • 3/4 hrnku vlašských nebo jiných ořechů nalámaných na větší kusy
  • 4 lžíce sladěnky/sladu (nemusí být)
  • 3 lžíce sušeného sladovitu (nemusí být)

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na h...

Jak připravit celozrnný štrůdl bez cukru
  1. Jako první smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme středně hutné těsto, se kterým se dobře pracuje. Pokud se drobí a je příliš suché, přidáme trochu vody, pokud je moc mazlavé, snese ještě trochu mouky.
  2. Těsto necháme chvilku v ledničce odpočinout.
  3. Mezitím spaříme propláchnuté rozinky vařící vodou.
  4. Potom vykrájíme jablka a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Jablka není nutné loupat, ve slupce je spousty prospěšných minerálů, ale pokud je máte rádi oloupaná, nevadí to.
  5. V míse smícháme nakrájená jablka, skořici, na kusy nalámané ořechy a rozinky.
  6. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme z prvního tenký obdélníkový tvar. Těsto by se nemělo lepit, takže není nutné ho podsypávat. Vyválené těsto namotáme na váleček a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto zde rozmotáme, prostředek posypeme mletými ořechy, na to navrstvíme nakrájená jablka s rozinkami, můžeme pokapat sladěnkou a pevně zabalíme. Nejprve přehněte okraje na kratší straně štrůdlu a posléze pevně utáhněte nejdřív jednu delší stranu a přes to druhou. Těsto by mělo zabalit celou náplň a nikde by neměla vzniknout díra. Opatrně prstem upevněte přehyby na těstě, aby náplň nemohla vytéct ven.
  7. Stejně pokračujte i s druhým štrůdlem.
  8. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut.
  9. Po upečení a vychladnutí je možné ho posypat sušenou sladěnkou, pak vypadá jako pocukrovaný, ale není to vůbec nutné, chutná výborně i tak.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi připravte bezlepkové těsto z jáhel, jako v tomto článku a na doslazení použijte namísto sladu bezlepkový sirup (rýžový, kukuřičný apod.).
  • Nechte si kousek těsta stranou na opravy. Může se stát, že se vám kus štrůdlu protrhne nebo se vám nepodaří zabalit tak, jak jste chtěla. Pak jednoduše rozválejte těsto na velikost větší, než je díra a přiložte ho, jako záplatu a okraje záplaty prsty pevně přimáčkněte. Pokud vám těsto nezbylo, vyrobte si od oka kousek na opravy (trochu mouky, oleje a vody).
Obměna
  • Pokud máte rádi hrušky nebo jiné ovoce, udělejte si náplň jinou.
  • Pokud se vám štrůdl bude zdát málo sladký, dejte příště víc rozinek a pokapejte víc sladěnkou.
  • Jako náplň se dá použít  cokoliv, klidně i falešná tvarohová z tofu a sladěnky, nebo povidlová či maková.
  • Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou.
  • Místo oříšků použijte mandle nebo slunečnicová semínka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

78 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hezke odpledne, chystam se pect poprve, ale mam jen klasickou (necelozrnou) spaldovou mouku z retezce, da se take pouzit? Mate prosim nekdo vyzkousene, jestli se pak testo netrha?

Dělala jsem podruhé a opět velká spokojenost. S těstem se krásně pracuje, snadno se rozválí a vůbec se netrhá. Opět jsem dala napůl slunečnicový a kokosový olej/tuk a lžíci octa. Ale zjistila jsem, že jsem si špatně přečetla recept a suroviny jsem odměřovala ve větším hrnku, takže jsou štrůdly pořádní mackové🤣. Ale už u toho zůstanu, u takové dobroty se nevyplatí troškařit😉😋. Dnes peču pouze pro dospělé, takže bude bez cukrování🙂.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

22
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...
16
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...