Štrúdl sice pochází z Rakouska, ale velmi dobře se uchytil i u nás. A zdomácněl natolik, že jich máme nespočet druhů. Ty naše jsou všechny ve zdravé variantě – bez cukru, bez mléka a bez bílé mouky. Některé i bezlepkové. Máme pro vás pár vychytávek a 12 tipů na sladké i slané zdravé náplně. Štrúdl je totiž i náš oblíbený moučník.
5 TOP těst na štrúdl
Celozrnné těsto
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Ingredience:
– 3 hrnky celozrnné špaldové mouky hladké
– 3/4 hrnku kvalitního oleje
– 3/4 – 1 hrnek vody
– špetka soli
- Jako první smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme středně hutné těsto, se kterým se dobře pracuje.
- Pokud se drobí a je příliš suché přidáme trochu vody, pokud je moc mazlavé, snese ještě trochu mouky.
- Těsto necháme chvilku v ledničce odpočinout.
- Vyválíme plát a naplníme.
Pivní těsto
Ingredience:
– 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
– 125 g oleje
– 200 ml piva
– špetka soli
- Smícháme všechny ingredience na těsto.
- Rukama vytvoříme kuličku těsta.
- Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
- Vyválíme plát těsta a naplníme.
Listové těsto
Ingredience:
Těsto č. 1:
– 150 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
– 250 g Alsanu (případně jiného, třeba kokosového tuku)
Těsto č. 2:
– 350 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
– 1/4 l vody
– špetka soli
- Necháme v pokojové teplotě předem změknout tuk (alsan).
- Vytvoříme z tuku a mouky těsto č. 1, dáme ho do sáčku a necháme 2 hodiny v lednici.
- Vytvoříme těsto č. 2, které také zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočívat 2 hodiny.
- Vyválíme těsto č. 2 na velkou placku.
- Na něj položíme těsto č. 1 a opět vyválíme, přeložíme na čtvrtinu a znovu rozválíme tak dlouho, dokud těsta nejsou zcela spojená.
- Těsto dáme do sáčku a v lednici necháme do druhé dne odpočinout.
- Další den z těsta vyválíme cca 3 mm silný plát a naplníme.
Vinné těsto
Ingredience:
– 150 g špaldové nebo jiné celozrnné mouky
– 75 ml vlažné vody
– špetka soli
– 1 lžička vinného octa
- Zpracujeme veškeré suroviny, dokud nezískáme hladké těsto.
- To potřete olejem a necháme alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě.
- Vyválíme plát těsta a naplníme.
Bezlepkové jáhlové těsto
Ingredience:
– 400 g uvařených a vychladlých jáhel
– 50 g pohankové mouky
– 50 g kukuřičné mouky
– 20 g kukuřičného škrobu
– Špetka soli
– 1-2 lžíce oleje
- Jáhly (cca 100 g v suchém stavu v 200 g vody) si uvaříme na nejmenším plameni v poměru 1:2 cca 15-20 minut (hlídáme a pokud se vypaří voda, trošku přilijeme, aby se jáhly nespálily).
- Necháme je zcela vychladnout.
- Smícháme s ostatními ingrediencemi a vytvoříme těsto, pořád se bude trochu lepit.
- Lepí-li opravdu hodně, přidáme trochu mouky.
- Uděláme 2 koule a každou vyválíme mezi přeloženým pečicím papírem na obdélník tlustý asi 0,5 cm.
- Naplníme náplní, pomocí papíru zabalíme a opět pomocí papíru přeneseme na plech.
Tipy:
– aby náplň netekla: u ovoce, které by mohlo téct je dobré rozválené těsto před plněním podsypat např. mišutkou, obilnými klíčky, strouhankou, instantní kaší, nastrouhanými sušenkami bez cukru atp.
– ozdoba: před pečením můžete záviny ozdobit plátky mandlí, celými loupanými mandlemi nebo vlašskými ořechy.
– lesklé těsto: před pečením těsto potřete směsí oleje a rostlinného sirupu. Bude se krásně lesknout, jako kdyby tam bylo vajíčko.
– pečení: štrúdl se peče na 180°C 20-30 minut.
– “pocukrování“: na pocukrování vychladlého závinu můžete použít sušené obilné mléko, sušený slad, kokosovou mouku, přirozeně sladké superpotraviny jako je yacon, mesquite, lucuma atp.
Nejlepší náplně do závinu
Náplň dělá štrúdl štrúdlem. Tradičními náplněmi jsou maková, ořechová, tvarohová a jablečná. Vyzkoušejte i netradiční náplně z jiného druhu ovoce (v zimě můžete použít kompotované nebo mražené) nebo náplně naslano ze zeleniny, tofu a tempehu.
- Jablečná/hrušková: 1 kg nahrubo strouhaných jablek (nebo hrušek), 1-2 hrsti rozinek, hrst vlašských ořechů nebo strouhaného kokosu, 1 lžíce mleté skořice, špetka soli; postup viz tradiční náplň.
- Maková: 1 hrnek pomletého máku, 1 hrnek nastrouhané mrkve, 3/4 hrnku rozinek (datlí), cca 1 hrnek rostlinného mléka na vaření máku, 1 hrnek uvařených jáhel na zahuštění (nebo lze použít i povidla), 2-3 lžíce rostlinného sirupu, špetka soli, 1 lžíce mirinu nebo rumu, případně strouhaný kokos; postup přípravy viz maková náplň.
- Ořechová: 1/8 l vody, 200 g nastrouhaných vlašských ořechů, 6 lžic javorového sirupu, citronová šťáva, dle chuti mirin/rum, 2-3 lžíce kakaa nebo karobu, špetka vanilky, případně na zahuštění mišutka nebo uvařené jáhly, výborná je i s lžící kyselejšího džemu; postup: do vařící vody rozmíchejte sirup, kakao, vanilku a ořechy a chvilku povařte, aby náplň zhoustla, poté ochuťte rumem, šťávou z citronu, případně ještě sirupem a nechejte vystydnout, pokud by bylo řídké, zahustěte mišutkou nebo třeba vařenými jáhlami a naplňte.
- Slavnostní “opilá” švestková: 250 g čerstvých vypeckovaných švestek namočených v mirinu/rumu, 250 g povařených nakrájených hrušek, 50 g rozinek, 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí, 50 g nakrájených sušených fíků; postup: švestky namočte přes noc v alkoholu, hrušky mírně povařte a poté vše smíchejte a naplňte.
- Zelný: 2 balíčky kysaného zelí, 2 balíčky uzeného tempehu nebo tofu, 2 velké cibule, 2 lžíce oleje, koření dle chuti (např. mahá, kmín nebo kari); postup: na oleji orestujte cibuli se špetkou soli, přidejte na kostičky nakrájené “uzené” a osmahněte, vše smíchejte a naplňte.
- Špenátový: 300g špenátu, 3 stroužky česneku, 1 cibule, olej, 3 lžíce rostlinné smetany, sůl, 150 g rozdrobeného uzeného/marinovaného tofu; postup: na oleji orestujte cibuli, přidejte špenát, osolte a duste doměkka, ochuťte česnekem, smetanou, zahustěte rozdroleným tofu (případně ještě maizenou) a naplňte.
- Dýňový: 500 g dýně hokkaido, 500 g jablek, 60-100 g datlové nebo rozinkové pasty, 100 g strouhaného kokosu, skořice, cca 30 g jemně strouhaného zázvoru, mletá skořice, případně kardamon; postup: dýni i jablko nastrouhat nahrubo, vše smíchat a naplnit.
- Povidlová: sklenice povidel bez cukru (hrušková, švestková nebo jablečná), 1-2 hrsti vlašských ořechů, případně i lžička skořice a lžíce rumu/mirinu; postup: povidla smíchejte s ořechy, případně dalšími ingrediencemi a naplňte.
- “Tvarohová“: 50 g jáhel, 200 g bílého tofu, 3 lžíce rýžového sirupu (dle chuti), 50 g hrozinek, půl deci mirinu (rumu), lžíce až dvě citronové šťávy; postup viz tvarohová náplň.
- Pudinková: 1 l rostlinného mléka, 2 lžíce rostlinného sirupu, 4 lžíce kukuřičného škrobu (nebo 1 ks vanilkového pudinku v prášku), špetka vanilky, 4 hrušky; postup: uvařte si klasický pudink, těsto posypte.
- Třešňová: 1,5 kg třešní (čerstvých vypeckovaných, kompotovaných nebo mražených), hrst mišutky, 150 g hrubě mletých ořechů, 1-2 hrsti strouhaného kokosu, 50 g datlové nebo rozinkové pasty (jen pokud by byl třešně málo sladké); postup: těsto posypte mišutkou, vše na náplň smíchejte, pokud by bylo moc řídké, zahustěte maizenou nebo ještě přidejte kokos a naplňte.
- Broskvová: 1 kg broskví, 50-100 g sušenek bez cukru, 80 g rozinek; postup: těsto posypte nastrouhanými sušenkami, přidejte broskve nakrájené na plátky a posypte rozinkami.
Podělte se o vaše zkušenosti se štrúdly!
Jaké náplně a těsta máte nejraději? Máte nějaké tajné tipy a vychytávky při pečení?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj, jaký poměr oleje a sirupu dáváte, na pomazání, aby byl štrůdl lesklý? Mě se neleskne. Použila jsem rýžový sirup.
Máte sím vyzkoušený recept (či tip) na bezlepkové těsto na štrůdl, ale bez jáhel? Běžně v receptu prostě vyměním “lepkovou” mouku za nějakou bezlepkovou. Ale u štrůdlu nevím🤷🏼♀️