Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Studený letní talíř

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
sezóna léto

Vychutnejte si lehké letní jídlo s křupavým tofu, svěžími špagetami a voňavou švestkovou omáčkou. Čerstvá zelenina a bazalkový olej dodají pokrmu svěžest i výraznou chuť. Perfektní kombinace na horké dny!

Ingredience

Jindra je můj kamarád a také obchodní partner. Podnikali jsme spolu, takže jsem mu docela viděla “do talířeR...

Jak připravit letní talíř se zeleninou a tofu

  1. Nejprve si připravte švestkovou omáčku a bazalkový olej.
  2. Předehřejte vaflovač, tofu z obou stran naolejujte a opékejte asi 15 minut. Takto pečené tofu je jiné, než při obvyklé přípravě, křupavější a žvýkavější.
  3. Uvařte špagety a pořádně propláchněte studenou vodou. Dejte do misky, osolte, přidejte rajčátka a olivový olej. Promíchejte a nechte stranou.
  4. Nakrájejte mrkev a okurku na nudličky julienne.
  5. Na talíř dejte špagety, tofu, polijte omáčkou, přidejte mrkev a okurku. Vše posypte řasou nori, konopným semínkem. Lehce pokapejte talíř bazalkovým olejem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Dekorace v podobě třešniček, kterou vidíte na fotce, je z cherry rajčátek, lístečků bazalky a pažitky.
  • Tofu můžete připravit jakýmkoliv způsobem,
  • Až na tofu je všechno studené – pokojová teplota.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinaci obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně.
  • Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.

Obměna

  • Tofu není ani soleno ani jinak ochuceno, jeho chuť je dána švestkovou omáčkou. Můžete si ho ochutit podle vašich zvyklostí.
  • Můžete použít jakékoliv těstoviny.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lucie Bob
29. 8. 2024

No rototo, tofu do vaflovače…, do toho! 🤭🤗😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Letní nudle s bambusovými výhonky

Rychlý a chutný recept pro horké dny, podávaný za studena. Nudle se zeleninou a bambusovými výhonky, bezlepkové a veganské. 

Tofu Kung Pao

Zjednodušená bezmasá verze oblíbeného asijského jídla. Příprava tohoto pokrmu je opravdu velmi jednoduchá, suroviny zredukované na kost, ale i přesto je to...

Cuketové carpaccio

Tento letní recept je osvěžující a velmi se hodí jako příloha nebo salát k letním grilovačkám.

Nudle s cuketou

Krémová konzistence a chuť pepře je pro mě v této omáčce, do které využijte i přerostlejší cukety, neodolatelná. Zkuste a dejte vědět, jak chutnalo vám.

Bezlepkové rajčatové tambuli

Indická omáčka tambuli je skvělá k plackám, k pečené zelenině, ale i k rýži a určitě s ní zabodujete na letní grilovačce s přáteli.

Tofu s cuketou

Lehké a chutné jídlo, které je skvělou volbou pro letní dny. Rychlý recept, který máte během pár minut na stole.