Sůl byla tak důležitá, že měla cenu zlata a byla jedním z důvodů Francouzské revoluce
Původně byla sůl objevena díky sledování zvířat. Zvířata vyhledávala místa, kde by sůl mohla lízat a poblíž lidé vybudovaly své vesnice. Ale postupem času, jak se přešlo od konzumace živočišných potravin (které samy o sobě obsahují velké množství soli), ke konzumaci obilovin, začali lidé hledat jiné zdroje soli. V oblastech daleko od oceánů byla sůl vzácná. Lidé ji považovali za tak vzácnou a důležitou, že ji používali jako platidlo pro výplatu mezd například římským vojákům. Ze slova “salt” (sůl) vzniklo anglické slovo plat – “salary“. Později se stala sůl jednou z hlavních obchodních komodit. Kolem 6. století s ní obchodovali za stejnou cenu, jakou mělo zlato. Solné daně pomáhaly upevnit nebo narušit moc vlád. Solná daň gabelle byla tak vysoká, že se stala příčinou nespokojenosti a jedním z důvodů rozpoutání Francouzské revoluce.
Sůl byla tedy pro člověka mnohem více, než jen pouhé dochucovadlo nebo koření. Ve skutečnosti nemůžeme žít bez malého množství soli. Všichni živočichové s červenou krví musejí dostávat neustálý přísun esenciálních prvků, které přírodní sůl obsahuje, aby byli silní a zdraví.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Odborníci doporučují: eliminujte sůl ve stravě!
Proč je módní vynechávat zcela sůl? A proč to někteří poradci a odborníci doporučují? Protože jí ve stravě skrytě přijímáme nadbytek. Navíc klasická sůl má kvůli rafinaci naprosto změněnou strukturu a kvůli tomu ji můžeme považovat až za téměř jedovatou. Naopak lidé, kteří dodržují zdravý životní styl a důvody uvedené níže se jich netýkají, by měli svůj jídelníček o kvalitní nerafinovanou sůl obohatit (například špetkou soli do vařících se obilovin, špetkou soli na oleji restující se cibulku atp.).
1. Dnešní sůl je jedovatá
Klasická kuchyňská sůl, kterou používá většina domácností a restaurací, je doslova jedovatá. Zhruba před 50 lety začaly velké solné společnosti v USA pro urychlení výroby sušit sůl ve velkých sušárnách. V těchto obřích pecích dosahují teploty až 650°C, což zcela mění strukturu soli. Tuto změněnou sůl navíc Američané konzumují ve velkém množství. A to je i jedním z důvodů, proč se v USA tolik rozšířily onemocnění srdce a artritida.
2. Zpracované potraviny obsahují velké množství soli
Téměř všechny zpracované potraviny, které se běžně dají v obchodech koupit, obsahují velké množství skryté soli. Tato nekvalitní sůl se používá ke zlepšení chuti příliš upravených potravin, které by jinak lidem nechutnaly. Také výrobci fast foodu používají velké množství soli, aby lidem hranolky, masa, hamburgery a další “pochutiny” chutnaly. Tabulka níže ukazuje srovnání přirozených potravin a jejich zpracovaných polotovarů.
3. Lidé jedí velké množství živočišných potravin
Živočišné potraviny obsahují přirozeně větší množství sodíku, proto by se měli jíst velmi omezeně. Problémem je, že lidé živočišné potraviny mají v jídelníčku často a navíc ve velkém množství. A nejen ty. Jedí k tomu ještě další zpracované potraviny, které obsahují další, skrytou sůl.
4. Lidé konzumující tučná jídla (sýr, maso, vejce) mívají vysokou hladinu cholesterolu a ucpané cévy
Vysoká hladina špatného cholesterolu a tukem ucpané cévy jsou problém pro správnou funkci oběhového systému. Pokud takoví lidé snědí více soli, obzvlášť jedná-li se o tu nekvalitní kuchyňskou, stáhne se jejich oběhový systém ještě více a zvedne jim to krevní tlak. A to může vést k praskání kapilár nebo cév.
Jíme Jinak doporučuje: začněte jíst zdravě
- Vyřaďte ze stravy veškeré průmyslově zpracované potraviny jako jsou pizzy, hranolky, slané sýry, slaniny, šunky a salámy, chipsy, slané tyčinky, bílé pečivo, solené oříšky aj. Tím se zbavíte velké části nezdravé formy soli.
- Jezte kvalitní celistvé, nezpracované potraviny jako je zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, semínka, oříšky, řasy.
- Pořiďte si kvalitní mořskou nebo himalájskou sůl a do jídel používejte pouze malé množství.
- Nedosolujte samotnou solí, tu je ideální do jídla zavařit. Pro dochucení hotového pokrmu použijte sojovou omáčku, ume ocet, gomasio, miso pastu apod., kde sůl už je zapracovaná.
Nebojte se solit
Říká Eva z Jíme Jinak. “Často se setkávám s tím, že lidé začnou vařit podle našich receptů a prvně v životě jim doma dojde sůl. Vyděsí se, kolik že to proboha snědli té nezdravé soli a ptají se, zda to není moc a zda mají ubrat, že všude čtou, že solit se nemá. Také jsem to zažila, ale stačí si uvědomit, kolik soli při změně jídelníčku odpadne, když přestaneme jíst kupované pečivo, sýry, případně omezíme maso či vynecháme uzeniny. To nám pak zbude dos prostoru pro to, abychom si doma uvařené jídlo mohli osolit. Trocha kvalitní soli denně nám pomůže dodat ten správný jang, jak by se řeklo v čínské medicíně. A ten se hodí při únavě, vyčerpaných ledvinách a sklonům k depresi. Takže nebojte se osolit! Jen se držte výše uvedených pravidel – solte přiměřeně, používejte kvalitní sůl a zapracujte ji do pokrmu při vaření.“
Zdroj obrázku: alibaba.com, startribune.com, thealternativedaily.com
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Sůl nebyla objevena díky sledování zvířat. To je nesmysl. Od pravěku se usazovali lidé u pobřeží. Paradoxně řešili problém obstarat si sladkou vodu. Ten vyřešili tak, že do vnitrozemí vozili na prodej mořskou vodu a zpátky se vraceli ze sladkou. Jídla vařená v mořské vodě jsou totiž chutnější, než jídla vařená ve sladké vodě. Řím, Starý Egypt, Čína, Byzancie vařila z mořské vody, pokud to šlo.
Máte nějaké konkrétní doporučení jakou sůl, prosím?