Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Šulánky s fazolkami

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Příprava šulánků sice zabere trochu času, ale můžete si k této práci klidně sednout a relaxovat si při tom. Ostatní příprava je pak už rychlá a výsledkem je chuti i oku lahodící pokrm.

Ingredience
4 porce
  • 500 g mouky semola rimacinata
  • 250 g velmi teplé vody
  • zelené a žluté fazolky
  • cuketa
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • konopná semínka

Kouřil jsem od 7 let, pil od 16. Časem se ke způsobu zábavy přidala tráva. Byl jsem ve špatné společnosti. Byl to úni...

Jak připravit fazolkové šulánky

  1. Smíchejte mouku s vodou a dobře promíchejte. Hnětením vytvořte elastické, ale pevné těsto. Vytvořte bochník, přikryjte jej a nechte asi 30 minut odpočívat.
  2. Pak z těsta ukrajujte kousky, rozválejte na válečky, nakrájejte je na kousky a vyválejte, abyste vytvořili šulance. Dobře posypte semolinovou moukou a dejte stranou.
  3. Očistěte zeleninu. Lusky fazolek vařte 7 minut. Dejte stranou.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a lehce orestujte.
  5. Přidejte cukety nakrájené na nudličky a několik minut restujte. Poté přidejte zelené fazolky, osolte, opepřete, promíchejte a vše společně několik minut povařte.
  6. Připravené šulánky vařte asi 15 minut. Sceďte a přidejte je do pánve k zelenině.
  7. Podávejte posypané konopnými semínky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Šulánky můžete uchovat v lednici i do druhého dne.
  • Těsto musí být elastické, ale ne moc měkké. Pracuje se s ním výborně. Šulánky podsypávejte, aby se neslepily.
  • Mouku semola rimacinata lze koupit v obchodech se zdravou výživou nebo na e shopech.

Obměna

  • Pokud se vám nechce dělat těstoviny domácí, můžete použít jakékoliv kupované těstoviny.
  • Barva cuket a fazolek nehraje chuťově žádnou roli, v receptu jsou použity dva druhy kvůli barevnosti jídla. Použijte klidně takové, jaké máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Meruzalka
3. 3. 2023

Ahoj, zkoušeli jste někdo udělat šulánků více a usušit v domácí sušičce na příští vaření?
Nebo, jak píše Žakale, třeba široké nudle. Nudle se dají usušit asi jen na vzduchu, máma i babička to takto sušila, ale myslím, že ty šulánky jsou z tlustšího těsta, třeba by to šlo v sušičce.🙂

Vierkol, tak dnes opět tento recept, rychlý a dobrý a já si ho ještě zrychlila a trochu upravila, mě vždy přišlo, že ty šulánky mám tuhé, tak jsem dnes dala část mouky špaldové a jednoduše jsem vyválela placku a udělala široké nudle a bylo to skvělé..:))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Houbové ravioli (fotopostup)

Lahodný recept pro milovníky italské kuchyně, domácích těstovin a dobrého jídla. Vyzkoušejte tyto ravioli plněné houbami, jistě si na nich pochutná celá ro...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....