- 100 g celozrnné špaldy (v suchém stavu)
- 80 g fazole borlotti (v suchém stavu)
- 100 g tempehu
- cibule
- 5 žampionů
- pažitka
- tamari
- olej
- sůl
- sladká mletá paprika
- kmín
- 2 lžíce kyselého zelí
Jak připravit zdravý veganský Šumajstr
- Večer namočte fazole a špaldu. Druhý den je uvařte, vařte odděleně. Špalda je hotová za 45 minut, fazole cca za 80 minut.
- Na pánev nalijte olej, rozehřejte, přidejte kmín a nechte trochu orestovat. Pak přidejte nakrájenou cibuli, houby, tempeh na kostičky a orestujte. Posypejte paprikou a znovu orestujte. Ochuťte tamari a vařte pár minut. Ochutnejte a případně dosolte.
- Nyní přidejte vařenou špaldu, vařené fazole a zelí a vařte 5 minut, aby se chutě dobře propojily. Na talíři posypejte čerstvou pažitkou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Dobu vaření obilí a fazolí si můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Pokud máte obojí uvařené předem, bude příprava jídla opravdová rychlovka.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Při bezlepkové dietě nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou.
Obměna
- Houby můžete vynechat, nejsou ani v originálním receptu.
- Místo špaldy můžete použít celozrnnou rýži nebo kroupy.
- Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Vierko dekuji za dnesni obed…moc dobre….mela jsem slzovku, spaldove kernoto, a cizrnu…
Jen priste orestuji tempeh zvlast..pak ho mam vic krupavy…
Moc jsem si pochutnala a jídlo bylo rychle uvařené.👌 Špaldu a fazole jsem měla uvařené předem. Děkuji za skvělý recept👍👏🏻😋