Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Šumajstr jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé, odlehčené, bezmasé verzi.

Ingredience
2 porce
  • 100 g celozrnné špaldy (v suchém stavu)
  • 80 g fazole borlotti (v suchém stavu)
  • 100 g tempehu
  • cibule
  • 5 žampionů
  • pažitka
  • tamari
  • olej
  • sůl
  • sladká mletá paprika
  • kmín
  • 2 lžíce kyselého zelí

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak připravit zdravý veganský Šumajstr

  1. Večer namočte fazole a špaldu. Druhý den je uvařte, vařte odděleně. Špalda je hotová za 45 minut, fazole cca za 80 minut.
  2. Na pánev nalijte olej, rozehřejte, přidejte kmín a nechte trochu orestovat. Pak přidejte nakrájenou cibuli, houby, tempeh na kostičky a orestujte. Posypejte paprikou a znovu orestujte. Ochuťte tamari a vařte pár minut. Ochutnejte a případně dosolte.
  3. Nyní přidejte vařenou špaldu, vařené fazole a zelí a vařte 5 minut, aby se chutě dobře propojily. Na talíři posypejte čerstvou pažitkou.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Dobu vaření obilí a fazolí si můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Pokud máte obojí uvařené předem, bude příprava jídla opravdová rychlovka.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Při bezlepkové dietě nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou.

Obměna

  • Houby můžete vynechat, nejsou ani v originálním receptu.
  • Místo špaldy můžete použít celozrnnou rýži nebo kroupy.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko dekuji za dnesni obed…moc dobre….mela jsem slzovku, spaldove kernoto, a cizrnu…
Jen priste orestuji tempeh zvlast..pak ho mam vic krupavy…

Moc jsem si pochutnala a jídlo bylo rychle uvařené.👌 Špaldu a fazole jsem měla uvařené předem. Děkuji za skvělý recept👍👏🏻😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.
25
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...