Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Sunomono – japonský salát s okurkami a wakame

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna jaro
sezóna léto

Sunomono, což v japonštině znamená “věci ochucené octem”, je zvláštní salát, jehož verzí je mnoho, ale můj oblíbený je klasický s okurkami. Kondiment je na bázi rýžového octa, rýžového sirupu a sójové omáčky. Tyto ingredience dodávají salátu rafinovanou chuť a zajímavé sladkokyselé tóny.

Ingredience
2 porce
  • 2 okurky
  • 2 g instantních řas wakame
  • sezamová semínka
  • rýžový sirup
  • rýžový ocet
  • 1 malá lžička tamari
  • sůl

Největší motivací pro mě bylo cítit se dobře, chtěla jsem se mít víc ráda a věděla jsem, že nezdravým jídlem svému tě...

Jak připravit japonský okurkový salát s wakame

  1. Mandolínou nakrájejte okurky, posypte je trochou soli a nechte vypotit tekutinu.
  2. Vodu přiveďte k varu a nalijte jí na řasu. Nechte řasu ve vodě 8 minut.
  3. Zálivku připravte z rýžového sirupu, rýžového octa, tamari a opražených sezamových semínek.
  4. Okurky omyjte od soli a dobře je vymačkejte. Dejte je do misky.
  5. Vymačkejte řasu a přidejte jí k okurkám. Zalijte dresinkem, promíchejte a podávejte.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Salát podávejte hned po přípravě.
  • Počítejte 1 gram sušené řasy na osobu.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.

    Děti

    • Větším dětem.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    9 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Mila Beata
    17. 11. 2024

    Mnaaaam ♥️

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Italský podzimní salát

    Pokud hledáte osvěžující podzimní pokrm, tento salát je to pravé. Klasická italská kombinace nahořklé červené čekanky – radicchio rosso s hruškou. Pr...

    Zelenina s omáčkou Mitarashi

    Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...

    Fazolový salát

    Myslím, že tento recept na lahodný fazolový salát neurazí ani muže. Cibule a fazole, to je chlapská kombinace, alespoň můj manžel to tak má moc rád. Věřím,...

    Sečuánské fazolky

    Pikantní jídlo z čerstvých zelených fazolek pro milovníky asijské kuchyně.

    Korejské letní jjigae

    Pro milovníky korejské kuchyně, pikantního jídla a polévek, další korejské Jjigae, které stojí za to vyzkoušet.

    Letní svěží rychlosalát

    Jednoduchý osvěžující těstovinový salát, do kterého zužitkujete zbytky vařených luštěnin.