- okurky nakladačky
- 1 lžička hořčičného semínka
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 menší mrkev
- 1 menší cibule
- kousíček křenu
- kopr (snítky)
- 1 lžička soli
- 0,5 litru vody
- Okurky očistíme pod tekoucí vodou kartáčkem, aby byly čisté.
- Nachystáme si koření.
- Nakrájíme si mrkev, křen i cibuli na kolečka.
- Do vyvařené čisté sklenice naskládáme okurky, které prokládáme kolečky mrkve a cibule, koprem, křenem a kořením.
- Sklenici ukončíme většími okurkami, které zaklíníme pod hrdlo sklenice tak, aby se nemohly pohnout a znemožnily pohyb i zelenině a koření pod nimi.
- Svaříme si vodu se solí tak, že vodu nalijeme do hrnce, přidáme sůl a necháme minutku projít varem.
- Horkým lákem okurky přelijeme až téměř po okraj sklenice.
- Dbáme na to, aby nic neuteklo na hladinu.
- Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
- Sklenici dáme na tácek a necháme 3-5 dní kvasit.
- Hned druhý den se začnou tvořit bublinky. Dle toho poznáme, že fermentace probíhá tak, jak má.
- Hotové okurky skladujeme v lednici.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Místo okurek můžete použít i na kusy nakrájenou mladou cuketu.
- Dochutit je můžete také stroužky česneku, paprikou nebo chilli papričkami.
- Okurky můžete zalít i studeným lákem dle toho, jak jste zvyklí. V naší rodině je zalíváme horkým lákem.
- Lák si můžete udělat i klasický sladko-kyselý – místo cukru dát některý ze sirupů (například rýžový) nebo slad a jako náhrada za klasický ocet se hodí jablečný – vše svařit a lákem okurky zalít.
- Tímto způsobem si můžete připravit i tzv. okurkové řezy z přerostlých okurek, které nakrájíte na kolečka a prokládáte zeleninou, případně i koprem nebo kořením a zalijete buď slaným nebo sladkokyselým lákem.
Praktické
- Nakládané okurky můžete jíst jen tak, jako pickles například k čočce, ale výborné jsou také v pomazánkách, salátech a dalších jídlech.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj, prosím o radu. Takle vypadá jedna ze sklenic po 4 dnech. To je asi na vyhození? Vypadá to jak 1 cm vysoká plíseň
Teď jsem otevřela sklenici kvašáků a nahoře bylo něco bílého, šlo to nabrat lžící, netrhalo se to, je to křís nebo plíseň? Byl to jen malý kousek, okurky nesmrdí, chutnají skvěle, tak nevím..Jak to poznat?