- Zralé plody černého bezu – bezinky
- Nůžky a košíček
- Plech
- Sušička/trouba
Jak usušit bezinky, plody černého bezu
- Sbírejte pouze zralé černé plody. Zelené nechte na keři.
- Trhejte nebo stříhejte do košíčku celé květenství a ukládejte je opatrně, aby se kuličky neromačkaly.
- Doma jednoduše stáhněte plody z větviček a dejte sušit bez stopek na plech nebo do sušičky.
- Další možností je zavěsit celé květenství mimo přímé slunce, nechat zaschnout. Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple ideálně do 40 °C dosušíme.
- Důkladně usušené bezinky ukládáme do sklenice, plátěného nebo papírového sáčku.
Praktické
Naskočte do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít
- Bezinky silně barví. Z rukou a plastu jde dobře smýt, z některých povrchů a látek už hůře. Pokud něco potřísníte, vyperte to ihned ve studené vodě.
- Pozor na předávkování – používáme jen malé množství pro léčbu nebo ozvláštnění jídel. Bezinky jsou silný lék – více informací o možnostech využití sušených bezinek jsme detailně popsali v tomto článku.
- Bezový keř je léčivý celý. Více o jednotlivých částech rostliny a jejich léčivých účincích si můžete přečíst v tomto článku.
Obměna
- Bezinky můžeme skladovat jako celé kuličky nebo je můžeme rozmixovat na prášek a ten použít jako posypku.
Děti
- U malých dětí jsme opatrní s dávkováním viz předchozí body. Pokud si nejsme jistí nebo nemáme dostatek zkušeností, poradíme se s odborníkem na byliny.
- V každém případě je bezinka přírodní lék, pro organismus je tedy rozhodně přijatelnější než běžné léky na bolesti, nachlazení, průjmy apod., kde všude můžeme bezinku použít.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář