S jarem a létem přichází konečně období třešní. Většina z nás má sklizeň tak bohatou, že zkonzumovat tak velké množství ovoce je prostě nemožné. Sušení není zrovna ta nejčastější metoda, jak třešně uchovat, ale určitě to vyzkoušejte. Odměnou vám bude ovoce v zimních měsících, které využijete dle vaší fantazie.
Jak na to
Musím hned napsat, že to chce trochu více času, prostě je s tím trochu piplačka. Na sušení potřebujete třešně vypeckovat a pořádně prohlédnout. V třešni nesmí být červíci a ani nepoužívejte třešně po odstranění červíka. Určitě jste si všimli, že červík prostě plod poškodí. Nestačí proto pouze se ho zbavit. Třešně musí být zdravé, jinak by se vám mohlo lehce stát, že se vám během uskladnění zkazí. Proto opravdu vyberte pouze ty nejlepší kusy.
Doba sušení
Bude záležet na sušičce i na teplotě, kterou zvolíte. Já suším v sušičce Biosec o teplotě 40 – 50°C. Během sušení občas třešně otočím, aby se nepřilepily na dno a po 24-36 hodinách mám třešně perfektně usušené. Po usušení, které opravdu musí být důkladné, dejte třešně do skleněných nádob, naplňte je do dvou třetin, pořádně uzavřete a skladujte na suchém a tmavém místě.
Také se uvádí, ale já to nikdy nedělala, krátce povařit třešně před sušením. Naruší se membrána slupky a sušení trvá kratší dobu.
Domácí vs. kupované
Když si sušené ovoce vyrábíte doma, určitě si všimnete, že barva i vzhled je hodně jiná a možná i nevábná. Ale nenechte se tím odradit. Bohužel kupované sušené ovoce má často na obalech uvedený kód E220, což není nic jiného než oxid siřičitý. Jedná se o plyn, který se používá jako dezinfekce, bělidlo nebo konzervant potravin a slouží k zachování původní barvy a chuti ovoce. Tento proces také zvyšuje jeho trvanlivost. Přestože je tato látka považována za bezpečnou, pokud je užívána v malých dávkách, zjevně se jedná o toxický chemický produkt, zejména při vdechování (u lidí a zvířat oxid siřičitý ve skutečnosti velmi dráždí oči, sliznice a právě dýchací cesty). Mimo tuto chemii kupované sušené ovoce může obsahovat také cukr a umělá barviva, což my jíst určitě nechceme.
Využití
Tady bude záležet na vás. Jdou použít stejně jako rozinky, jen chuťově jsou trochu kyselejší. Použijte je do sušenek, do chia pudinků, do jogurtů, můžete připravit čokoládu jako např. Studentská pečeť. A nebo jen tak zobat spolu s mandlemi či jiným sušeným ovocem a oříšky.
Doufám, že jsem vás alespoň maličko navnadila na domácí přípravu. Není to bez práce, ale je to naše výroba a výsledek stojí za to.
Komentáře
Děkuji za připomenutí, a mám sušičku, ohledně třešní jsem na ni úplně zapomněla😅😅
Já suším placky 😅