- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g mouky pšeničné T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 70 g vody
- 40 g oleje
- 3 rovné lžíce lahůdkového droždí
- sůl
- kmín na posypání
- 1 lžička kari koření
Jak připravit křupavé krekry ála ementál
- V míse smíchejte všechny ingredience, až na kmín. Vypracujte těsto, zabalte do sáčku a nechte 15 minut na lince odpočinout.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Za pomocí dvou pečících papírů (nepodsypávejte moukou) rozválejte těsto na plát o výšce asi 2 mm. Při válení posypte těsto kmínem. Rádýlkem nakrájejte nepravidelné trojúhelníky. Kulatým tvořítkem dvou různých velikostí vykrájejte dírky. Zbyle těsto znovu zpracujte a rozválejte.
- Pečte v troubě po dobu asi 15 minut.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. Nepodsypávejte moukou, zaváleli byste do těsta zbytečně mouku navíc.
- Doba pečení bude záležet na vaší troubě.
- Každá mouka saje jinak tekutinu, protoji přidávejte postupně. Těsto nesmí být tuhé, ale elastické.
- Těsto samozřejmě můžete pouze vyválet a nakrájet na tyčinky.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
Obměna
- Můžete přidat jakékoliv koření dle vaší chuti.
Děti
- S menším množstvím soli a koření vhodné pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Pohled do zákulisí 🙂
Paráda další slaná chuťovka je na světě, příště to trošku více osolím a bude to moc fajn 🙏❤️