- 150 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 40 g rýžové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 50 g sušených švestek
- 20 g 100% čokolády
- 40 g oleje
- šťáva z půlky citrónu
- citronová kůra z bio citrónu
- ovesné mléko podle potřeby
- vanilka
Jak připravit švestkové sušenky s čokoládou
- V míse smíchejte všechny suché ingredience.
- Do směsi dejte 50 g ovesného mléka, olej, sušené švestky a rozmixujte nahrubo.
- Nyní do mixéru přidejte čokoládu a velmi krátce rozmixujte.
- Směs dejte do mísy a postupně přidávejte další mléko a citrónovou šťávu, abyste vytvořili vlhké, ale ne lepivé těsto.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Plech vystelte pečícím papírem a rukama vytvořte kuličky o něco větší než ořech. Těsto příliš nemačkejte, jen mu dejte tvar koule. Pak sušenky lehce zmáčkněte.
- Vložte do trouby a pečte do zlatova.
Praktické
- Mléko přidávejte postupně, těsto má být vlhké, ale nelepit.
- Sušenky můžete uchovávat cca 2 dny ve skleněné nádobě.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
Obměna
- Jedlá soda musí být aktivovaná citrónovou šťávou, místo ní můžete použít i jablečný ocet.
- Použila jsem mouky ze pšenice staré lokální odrůdy. Tyto mouky mají mnohem méně lepku. Místo nich můžete použít pšeničnou nebo špaldovou.
Děti
- Sušenky jsou vhodné pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.
.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vierko už jsem je pekla několikrát , jsou skvělé. Ke švestkám jsem přidala ještě datle, jedli doma všichni a to už je něco! Děkuju ❤️
Síce nie som sušienkový typ🙂,ale občas upečiem,ale tie chrumkavé-tieto som spravila zo zvedavosti (vďaka Květoslava😉) a určite neľutujem,na výlet ideál-mám teraz veľmi pohodlné (=lenivé) obdobie,tak žiaden mix, suš.marhule som iba nakrájala,prisypala čoko..