- rýžový papír
- uvařená rýže nebo jiná obilovina
- uzený tempeh nebo tofu
- okurka
- salát
- hořčice / kečup / umepasta
- sůl
Jak připravit sushi rolky
- Rýžový papír namočíme do vlažné vody.
- Jakmile trošku změkne (cca 1-2 minuty), přemístíme ho na podložku.
- Naplníme rýží nebo jinou uvařenou zchládlou obilovinou (pás horní části papíru necháme volný).
- Na konec papíru na rýži dáme náplň – potřeme umepastou / kečupem nebo hořčicí a naskládáme pásek tempehu, okurky a salátu.
- Přehneme oba postranní konce papíru.
- Odspodu začneme rolovat rolku.
- Dobře utahujeme.
- Nahoře namočíme a zarolujeme a konec stiskneme, aby se spojil.
- Ostrým nožem namočeným do ledové vody krájíme pásky sushi.
- Podáváme třeba s omáčkou z vody, sojové omáčky a zázvorové šťávy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Skvělá svačinka do školy, práce, na výlet nebo zdravé občerstvení na párty.
- Obilovinu můžete nabarvit přírodními barvivy a užít si duhové sushi.
- Využijte zbytky obilovin z předchozích jídel.
Obměna
- Jako náplň můžete použít cokoliv, co zrovna máte po ruce – mrkev (doporučujeme předem oblanšírovat), daikon, pickles, klíčky, salát, čínské zelí, restované a namleté vlašské ořechy smíchané s miso pastou atp.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 1 roku. Nepoužívejte ale hořčici, ani umepastu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc ráda bych se zeptala. Máte prosím nějaký tip na zdravější kečup? S hořčicí bohužel doma neuspěju a do těchhle nádherných sushi by se mi kečup i barevně náramně hodil. Jinak moc díky za tenhle skvělý nápad – alternativu k sushi v řase 🙂
Řasy rádi máme a sushi si děláme, ale tohle je výborný alternativní nápad! Někdy smažím na pánvi podobné rýžové rolky s čímkoliv- zbytky dle fantazie a stavu lednice a špajzu. Po letech jsem se naučila je konečně o správně zabalit a pak je to celé vyloženě radost a vždy to má i velký úspěch. Ale nechat rolky “syrové” s náplní a la suši a nakrájet na sousta mě zatím nenapadlo. Děkuji za inspiraci!